A TERMÉSZETBEN

Mit mutathat be Istenről a természet? Zsolt 19:2-7; 33:6-9; Róm 1:19-23

A Biblia elmondja, hogy az Isten által teremtett világ minden vonatkozásban tökéletes volt (1Móz 1:31), de a bűn megváltoztatta a természet világát (1Móz 3:17-18). A vízözön előtt csak gyönyörű, hasznos növények voltak a föld színén. Isten „nem alkotott tövist, bogáncsot vagy gyomot. Mindez Sátán munkája, a romlás következménye" (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 6. köt. 186. old.). Ám még mindig csodaszép az őszi levélhullás, az élénk színekben pompázó naplemente vagy egy rózsabimbó nyílása nyári reggelen.

A Biblia írói gyakran utalnak úgy a természeti jelenségekre, mint Isten dicsősége és hatalma megmutatkozására (Zsoltárok 8, 104). Gondoljunk csak az univerzumra! Derült éjszakán csillagok ezreit láthatjuk szabad szemmel is. Pedig csak a mi Tejútrendszerünk kétszáz milliárd csillagból áll, és ez csak egy galaxis abból a párszáz milliárd galaxisból, amit ma láthatunk. De ki tudja, mennyi van még a messzeségben, ahová tekintetünk teleszkópjaink által sem jut el!

A világegyetemben észbontó távolságok vannak. A Napot leszámítva a Földhöz legközelebb eső csillag a Proxima Centauri, amely 4,28 fényévnyire van tőlünk (egy fényév az a távolság, amit a fény légüres térben egy év alatt fut be: 9 és fél billió km). Egy olyan űrhajóval, amely 160 000 km/h sebességgel halad, 29 000 évig tartana az odavezető út. Csak összehasonlításképpen: Tejútrendszerünk átmérője mintegy 100 000 fényév! A legnagyobb eddig ismert galaxis, a Markarian–348 átmérője 1,3 millió fényév!

A természet önmagában mégsem elegendő ahhoz, hogy bemutassa Isten jellemét a maga teljességében (Róm 1:25). Az Istenre vonatkozó alapvető kérdések közül sokra lehetetlen válaszolni a természet tanulmányozása által. Bizony nehezen látjuk meg Isten szeretetét abban, ahogy a macska vagy a kardszárnyú delfin játszik az áldozatával, mielőtt megölné. A teremtett világ ugyan tanúskodik Isten hatalmáról és fenségéről, mégsem mindig tükrözi azt, hogy Urunk „irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú" (2Móz 34:6).

A természetben mi hirdeti Isten szeretetét és hatalmát? Ugyanakkor mit találunk zavarónak, és miért? Hogyan példázzák saját válaszaink is, hogy a természet világa csak részben mutatja be Isten szeretetét és jellemét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: