Krisztus közbenjárása a mennyei szentélyben

Mit mondanak a következő versek Krisztusnak a mennyei szentélyben, értünk végzett közbenjárásáról: Jn 16:23-24; ApCsel 5:31; Ef 1:3; 2:18; Zsid 1:3; 4:16; 13:20-21?

Ha Krisztus halála nem választható el feltámadásától, nem választhatjuk el a feltámadás utáni megkoronázását és közbenjárását sem. A feltámadás előremutató célja Főpapként történő beiktatása volt. Jézus elvégezte áldozatát a kereszten, most pedig mint Király és Pap munkálkodik a mennyei szentélyben. A megaláztatásból a megdicsőülésbe való átmenetele megváltó munkájának további kiterjesztését mutatja. Ez nem befolyásolja engesztelő áldozati halálának befejezettségét (Zsid 10:12), csak még több áldását fedi fel.

Trónra lépése után Krisztus azonnal megkezdte közbenjáró munkáját, és ez az esemény közvetlenül hatott az egyházra. Közbenjárásának eredményeként „Krisztus földön fáradozó és küzdő társait [a tanítványait] az Atya elfogadta 'ama Szerelmesben' (Ef 1:6). A mennyei angyalok és az el nem bukott világok képviselői előtt Isten igazaknak nyilvánítja őket" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 740. old.). Krisztus követőinek a mennyben történt megigazításához a földön a Szentlélek azonnali kiáradása társult. Jézus megígérte a tanítványainak, hogy másik Vigasztalót kér az Atyától (Jn 14:16-17). Pünkösdkor Péter a Szentlélek kiáradását annak jeleként értelmezte, hogy Krisztus megkezdte közbenjárói munkáját a benne hívőkért (ApCsel 2:33).

Jó hír, hogy Jézus még mindig munkálkodik népe érdekében. Péter kijelentette, hogy Krisztusnak a mennyben kell maradnia „addig, amíg a mindenség újjáteremtése meg nem történik. Erről az Isten öröktől fogva szólt szent prófétái szája által" (ApCsel 3:21, új prot. ford.). Még vannak próféciák, amelyeknek be kell teljesedni, és akkor véget ér Krisztusnak az Atya előtt végzett munkája. A végső visszaállítás a jövőben lesz, de Krisztus közbenjáró munkája afelé visz. Mi még mindig az üdvösség történelmének idejében élünk, Krisztus mennybemenetele és visszatérése között. A két esemény közti időt közbenjáró munkája és az egyház küldetésének beteljesítése tölti ki.

Olvassuk el Jel 8:2-5 verseit! Mit jelent ez a kép? Ami még fontosabb: menynyiben nyújtanak reményt a mennyei Közbenjárót, Krisztust bemutató versek, még ha néha úgy is érezzük, hogy Isten nem fogadhatja el az imáinkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: