Feltámadás és mennybemenetel

Krisztus testben való feltámadásának jelentősége rendkívül fontos hitelvi szempontból, hiszen e nélkül nem lenne sem bűnbocsánat, sem megváltás, sem remény az örök életre.

Olvassuk el 1Kor 15:16-18 verseit! Mennyire szoros kapcsolatot lát Pál az engesztelés és Jézus feltámadása között?

Krisztus halálának nem lett volna sem engesztelő, sem megbocsátó ereje, ha nem követi a feltámadás. Ezért nem szabad Krisztus engesztelését egyetlen eseményre leszűkítenünk Isten megváltási tervében. A kereszt és a feltámadás a megváltás elválaszthatatlan tettének két része.

Hogyan magyaráznánk a Krisztus feltámadása, mennybemenetele és közbenjárása közötti szoros kapcsolatot? 1Pt 3:21-22; Róm 8:34-39

Jézus felvitte a mennybe a megdicsőült emberi természetet, kitárva ezáltal a menny kapuit az emberi faj előtt. Feltámadása és mennybemenetele először is azt jelenti, hogy elvégezte a munkát, amiért a földre jött (Jn 17:4-5; 19:30). Másodszor, feltámadásával és mennybemenetelével végleg Istenhez kapcsolta azokat, akik hittel fogadják áldozati halálát. Az egész világmindenségben nincs olyan erő, amely elválaszthatná őket Istentől. Mivel Krisztus eltávolította a bűn korlátját, Isten szeretete folyamatosan és örökké árad népére. Harmadszor, Krisztus mennybemenetele azt is tanúsítja, hogy végérvényes a kereszten aratott győzelme a gonosz erők felett. Mennybemenetele után társuralkodóként trónra lépett, Isten jobbjára ült, „kinek alávettettek az angyalok, hatalmasságok és erők" (1Pt 3:22; vö. Zsid 10:12-13). Az Atyával marad, amíg ellenségei alá nem vettetnek, azután visszatér, hogy megmentse a rá várókat (Zsid 9:28), így teljesítve be a megváltás munkáját (Fil 2:10-11; Jel 17:14).

Milyen reményt nyújt Krisztus feltámadása? Hogyan biztosít arról, hogy az életünknek nem kell örök halállal végződnie? Ha mégis úgy történne, kit okolhatunk önmagunkon kívül? Miért ne hoznánk meg most azokat a döntéseket, amelyek segítenek elkerülni életünk legnagyobb hibáját?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: