Gyötrelem: útban a Gecsemáné felé

Olvassuk el Mt 26:37-38; Mk 14:33-34 verseit! Mit állt ki Jézus a Gecsemáné kertben?

Jézus pontosan tudta, mivel fog szembesülni az elkövetkező néhány órában. Különösen sok fájdalom és szörnyűség várt rá. A Gecsemáné kertbe érve már nem tarthatta tovább magában érzéseit, és kezdett beszélni róluk Péternek, Jakabnak és Jánosnak (Mt 26:3-38; Mk 14:33-34). Nagyon fontos, hogy milyen nyelvezetet használt. „…kezde rettegni és gyötrődni" (Mk 14:33). A görög ekthambeo ige („rettegni") nagyon heves, izgatott érzelmi állapotot ír le, amit valami meghökkentő, elképesztő vagy zavaró dolog vált ki. Gyakran társul félelemmel, sőt rettegéssel és remegéssel. Máté a lupeo igét („szomorkodni") használja arra, hogy leírja a felfokozott érzelmi szenvedést, szomorúságot és aggodalmat (Mt 26:38). A másik ige Mk 14:33 versében a „gyötrődni" (görögül ademoneo), még tisztábban fejezi ki az aggodalmat, a szenvedést és az iszonyodást. Jézus érzelmi és fizikai állapota a nehézség és küzdelem új, ismeretlen mélységeibe ért. A mindeddig rá jellemző békesség elillanni látszott, a helyét félelem, remegés és aggodalom vette át. Jegyezzük meg Márk kifejezését: Jézus akkor „kezde" így érezni, ahogy a Gecsemáné kertjébe ért. Nyugtalansága egyre erősödött.

Továbbá, noha az nincs pontosan megnevezve, mi volt Jézus fizikai és érzelmi állapotának kiváltó oka, az Újszövetség fényében következtethetünk arra, hogy bűneinek terhe volt, nem pedig az attól való félelem, amit az emberek tesznek majd vele.

Jézus így írja le állapotát a tanítványainak: „Szomorú az én lelkem mind halálig" (Mk 14:34). „Az én lelkem" kifejezés alatt „az én magam" nyomatékosítását, vagy tapasztalatának mindent felölelő természetét érthetjük. A „szomorú" szó a görög perilupos fordítása, ami általában a bánattól való szenvedés határtalan intenzitását és mélységét jelöli. Ebben az esetben a bánat erőssége a második halál határára sodorta Jézust. Már ekkor kezdett szenvedni attól a sorstól, ami ránk várt volna.

Jézus szenvedéséről beszélve gondoljunk arra, hogy nekünk kellett volna ott lennünk helyette! Milyen érzést vált ez ki belőlünk? Hogyan késztessen ez az életünkön való változtatásra?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: