Békéltetés

Olvassuk el figyelmesen 2Kor 5:18-21 verseit! Mit mond a békéltetésről?

A békéltetés az egymással ellenséges viszonyban álló egyének vagy csoportok között igyekszik helyreállítani a békés kapcsolatot. Általában kell hozzá egy közbenjáró vagy egy tárgyaló fél. Ezt a példát használta Pál a kereszt magyarázatára.

Először is, Isten volt a kezdeményező, aki a bűnösöket meg akarta békéltetni önmagával; más szóval, bűneink ellenére Isten továbbra is szeretett.

Másodszor, Isten Közbenjárót választott, aki által lehetségessé vált a békéltetés. Isten „minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által" (2Kor 5:18); Isten „Krisztusban megbékéltette magával a világot" (19. vers). Ez az Isten és ember közötti áthidalhatatlan távolságra utal, amelyhez szükség volt egy Közbenjáróra.

Harmadszor, „mi" vagyunk, ill. „a világ" az, akiket/amit ki kellett békíteni. Isten „minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által" (18. vers). Az ige múlt időben van, azt sugallva, hogy az általa kifejezett tett már befejeződött. Ez azt jelenti, hogy a hívők már most élvezik a megbékélés teljességét és előnyeit. A világra vonatkozóan azt olvassuk, hogy „Krisztusban megbékéltette magával a világot" (19. vers). A szövegkörnyezet azt mutatja, hogy a világ megbékéltetése még nem befejeződött esemény.

Negyedszer, a megbékélés folyamata Isten két cselekedetéből áll. Az egyik a békéltetés isteni tette a kereszten, amit így határozhatunk meg: „nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket" (19. vers). A bűn volt az a korlát, ami megakadályozta, hogy Isten megbékítse az embereket magával. Ennélfogva természetszerűleg haragjának tárgyai voltunk. Ő azonban elhatározta: hagyja szabadon ránk áradni szeretetét azáltal, hogy elmozdítja a bűn gátját. A megbékélés másik vetülete a békéltetés szolgálata (18. vers), a békéltetés üzenetének hirdetése (19. vers), amit ránk bízott. „Krisztus követei vagyunk" (20. vers, az angol fordítás alapján), mintha Isten maga „kérne általunk…, béküljetek meg az Istennel!" (20. vers, új prot. ford.). A békéltetés ezen a szolgálaton keresztül éri el igazi célját, hogy véget vessen az ember Istennel szembeni ellenségeskedésének.

Van valaki, akivel ki kellene békülnünk? Ha igen, hogyan segíthet a békülésben, ha megértjük, mit jelent a Jézus által felajánlott békéltetés?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: