A megváltás hasonlatai

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Róma 2:1-29; 3:19-26; 2Korintus 5:18-21;

1János 4:7-11

„Mert az Isten őt rendelte engesztelő áldozatul azoknak, akik az ő vérében hisznek, hogy igazságát megmutassa. Isten ugyanis az előbb elkövetett bűnöket elnézte türelme idején" (Róm 3:25-26, új prot. ford.).

KULCSGONDOLAT: Összefoglalását adjuk azoknak a képeknek, amelyeket az Újszövetség Krisztus halálának értelmezésére használ.

Nincs olyan kép, olyan gondolat, amely elég nagyszabású lenne ahhoz, hogy Krisztus halálának teljes jelentőségét felölelje. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy Krisztus halála volt a váltságdíj a gonosz hatalmaktól való megszabadításunkért. Mások azt állítják, Isten szeretetének mindent felülmúló kinyilatkoztatása volt, ami egészen átformál minket. Megint mások azt mondják: engesztelő áldozat volt, amely eltávolítja a bűn által emelt gátat Isten és ember közül. Némelyek azt hangoztatják, hogy ez békítő tett volt; mások pedig felmentő ítélet kihirdetésének tekintik. Az az igazság, hogy Krisztus halála mindezt jelenti együttvéve, és még sokkal többet! Teljes jelentőségét lehetetlen egyetlen, mindent felölelő fogalomba préselni, mégis van néhány kép, mint pl. a helyettes áldozat, ami központi helyet foglal el. Ezen a héten megnézünk néhány alapvetően fontos képet, amelyeket azért használtak a Biblia írói, hogy kifejezzék Jézus kereszthalálának a csodálatos ajándékát.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: