Isten és ember újra együtt

Milyen bizonyítékot találunk arra, hogy Krisztus nemcsak Isten volt, hanem ember is? Mt 26:38; Lk 2:40; Gal 4:4

Az ókori görög filozófusok az emberi testet lényegéből fakadóan gonosznak, a lélek börtönének tartották. E nézetet elfogadva a korai keresztények közül némelyek arra a következtetésre jutottak, hogy Isten Fia nem jöhetett el fizikai testben, csak azt a látszatot keltette. Az Újszövetség mindazonáltal kétségbevonhatatlanul állítja, hogy Jézus valódi ember volt. Asszonytól született, gyermekként nőtt és fejlődött, engedelmességet tanult (Zsid 5:8), szenvedett és meghalt (Mt 26:38; Lk 23:46). A Biblia ugyanakkor azt is egyértelművé teszi, hogy Jézus Isten volt, emberi testben (Jn 1:1-2, 14; Zsid 1:3). Az engeszteléshez feltétlenül fontos volt, hogy az emberi és az isteni természet ötvöződjön Krisztusban.

Miért? Azért, mert a bűneset után Ádám, Éva és minden leszármazottjuk elszakadt Istentől, ami a létüket fenyegette. Mivel saját erejükből az emberek semmiképp sem állíthatták volna helyre az egységet Istennel, az Úr vállalta a kezdeményezést, és újból létrehozta a kapcsolatot az emberekkel. Ez történt meg a testet öltésben, amikor Isten emberré vált. Krisztus lett a „hely", ahol az isteni találkozott az emberivel, és megvalósult a maradandó egység. A testet öltésben „az isteni és az emberi titokzatos módon összekapcsolódott; ember és Isten eggyé vált" (Ellen G. White cikke, Signs of the Times, 1896. július 30.). Ez az egység mélyebb volt, mint az, amely eredetileg fennállt Isten és ember között.

Hogyan utal Pál Jézusra 1Kor 15:45 versében, és ez mit jelent?

Jézusban új kezdetet nyert az emberiség; az „új" ember egységben volt Istennel. Ő volt az új emberi család teremtője és feje, az új Ádám. Rajta kívül volt, és van is a régi emberi faj, amely Ádámban elbukott, elszakadt Istentől, és a kihalás felé tart (1Kor 15:22). Ennek az emberi fajnak egyetlen reménye a megtestesült Isten, akiben az isteni és az emberi a szeretet örök kötelékével egyesült. Krisztus által teljes összhangba kerülhet Istennel minden ember, aki erre vágyódik.

Nézzünk fel éjszaka a csillagokra! Miért kellene változtatnia az életünkön a gondolatnak, hogy a csillagokat – és még mennyi mindent – megteremtő hatalom emberi testet öltött, mi több, emberi testében meg is halt a bűneinkért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: