Krisztus testet öltésének titka

Amikor Mária meghallotta, hogy különleges gyermeke születik majd, csodálkozva felelt: „Hogyan lehetséges ez, mikor én férfit nem ismerek?" Az angyal így válaszolt neki: „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged" (Lk 1:34-35; új prot. ford.). E Gyermek annak következtében lett történelmünk része, hogy a Lélek teremtő hatalma Mária méhére hatott (Mt 1:18). A beárnyékoz ige 2Móz 40:35 versére emlékeztet, ahol arról találunk leírást, hogy az Úr dicsősége lejön egy felhőn, népe között lakozni a szent sátorban. Titokzatos módon jött le az Úr, hogy egy asszony méhében megfoganjon.

Jézus belépése az emberiség körébe Isten és az ember összekapcsolódása volt. A két természet továbbra is megmaradt; nem egyszerűen az történt, hogy az isteni természet beköltözött egy ember formájába, hanem valódi testet öltés következett be. Ez azt jelenti, hogy Krisztus igazán Isten és igazán ember. A Biblia hallgat arról, hogy mi történt abban a pillanatban, amikor ez a két természet egyesült Mária méhében. A testet öltésben Isten emberré vált, és Isten teljessége lakozott az emberben. Pontosan ezt mondja Pál.

Mit állít Kol 2:9 verse arról, hogy ki volt Jézus?

A lényeg, hogy Jézus teljesen Isten volt! Ha egy vagy több isteni tulajdonság elveszett volna a testet öltés során, akkor nem beszélhetnénk Isten testté lételéről. Pál úgy fogalmaz, hogy Krisztus azelőtt „Istennek formájában" (Fil 2:6) volt, de a testet öltéssel „szolgai formát" vett fel, „emberekhez hasonlóvá" lett (7. vers).

Jézus, noha teljesen Isten volt, mindenét az Atya fennhatósága alá helyezte, eközben azonban nem fosztotta meg önmagát egyetlen isteni tulajdonságától sem. Testben való léte idején Jézus isteni természete rejtve ugyan, ám mindig teljesen jelen volt. Az engesztelés miatt kikerülhetetlen volt, hogy Isten emberré legyen, mert csak Ő szerezhetett megváltást nekünk.

Olvassuk el Mt 1:18-25 verseit! Hány csoda történt akkor, olyanok, amelyekre nem találhatunk más magyarázatot, csak azt, hogy Isten természetfölötti módon beavatkozott? Mit árul ez el saját korlátainkról, hogy megértsük a legfontosabb igazságokat? Miért nem szabad azonnal elvetnünk valamit, csak mert nem értjük?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: