A szentély és az engesztelés

Mit tanítanak a következő versek arról, hogy milyen szerepet játszott a szentély Izráel népének életében és tapasztalataiban: 2Móz 25:8, 22; 29:42-43; Zsolt 28:2; 132:7; 138:2?

Az izraelita áldozati rendszer központja és működési helye a szentély, Isten földi lakhelye volt. Izráelben ezt tekintették az élet és a szentség központjának. Ezen a különleges helyen foglalkozott Isten a bűn problémájával. Azt parancsolta az izraelitáknak, hogy építsenek egy oltárt a szentély udvarán, és erre az oltárra került az áldozat vére, engesztelésül az emberekért (3Móz 17:11). Istené volt a vér, mint az élet kézzelfogható szimbóluma, azért kellett visszaadni neki ott, az oltáron.

A megváltási tervben az állat élete lépett a bűnbánó bűnös életének helyébe, és Isten elfogadta az ártatlan állat életét a bűnösé helyett. Az oltár volt Isten jelenlétének a szimbóluma (Zsolt 43:4), és azáltal, hogy elfogadta az áldozatot, Isten átvállalta a felelősséget a személy bűneiért. Más szóval, Isten azt mondta az izraelitáknak: „Ha vétkeztetek, és meg akartok szabadulni ettől a szolgaságba döntő hatalomtól, hozzátok el bűneitek jelképét hozzám, a lakhelyemre, én majd elrendezem a dolgot. Hozzátok csak hozzám!" Izráel népe pedig úgy hagyhatta el a szentélyt, hogy áldást nyert az Úrtól, és kegyelme megigazította (Zsolt 24:3-5; 118:26).

Mindez igazi Főpapunk, Jézus munkáját szimbolizálta. A mennyei szentély Isten lakhelye a kozmoszban, ahol a világegyetem Királyaként uralkodik, és ott oldja meg a bűn problémáját. A kereszt volt az oltár, amelyen az áldozatot bemutatták értünk. Isten ma így szól hozzánk: „Ha szabadulni akarsz a bűntől, ha megbocsátást kérsz érte, gyere az áldozati oltárhoz, ahol a Fiam elszenvedte a büntetést a te bűneidért!"

Valaki megkérdezte egy barátját: „Hogyan tudhatom meg, milyen az Isten?" A barát így válaszolt: „Nézz Jézusra a kereszten, amint a világ bűneiért vállalja a halált!" Hogyan mutatja be a kereszt, milyen is valójában Isten? Milyen vigaszt és reményt nyújt nekünk ez a kinyilatkoztatás Istenről?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: