Az áldozatok

Olvassuk el 3Móz 4:3, 13, 22, 27 verseit! Mit állítanak e versek a bűnről, és arról, hogy kiknek van szükségük engesztelésre a bűneikért (lásd Róm 3:23; 5:12)?

Számos tanulságot levonhatunk a bűnért való áldozatokból. Először is, az egyén anyagi viszonyaitól függött, hogy milyen állatot hozott bűnéért (3Móz 5:7-12). Ez rávilágít, hogy az Úr odafigyelt az emberek pénzügyi helyzetére. Nem érthetjük félre ennek lényegét: a Krisztus általi megváltás minden emberé, függetlenül a világban elfoglalt helyétől. Másodszor, az áldozati állatnak hibátlannak, egészségesnek és minden fizikai torzulástól mentesnek kellett lennie (3Móz 4:3). A bűnös hibás volt és erkölcsi vétek terhelte, de az áldozati állat, ami Isten Bárányát jelképezte, nem az.

Olvassuk el 1Pt 1:18-19 verseit! Jézusnak melyik fontos tulajdonságára mutattak előre e hibátlan áldozatok? Miért olyan fontos ez a tulajdonság számunkra és a megváltási terv szempontjából (Róm 5:19; 2Kor 5:21; Zsid 4:15)?

Még egy lényeges pont, amire emlékeznünk kell: a bűnért való áldozat engesztelést szerzett úgy a szándékosan, mint az akaratlanul elkövetett bűnökért (3Móz 5:1-5), valamint a rituális értelemben vett tisztátalanságért is (3Móz 12:6-7). Mi ebből az erkölcsi tanulság? Az, hogy nem volt olyan bűn, amit Isten ne bocsáthatott volna meg, ha a bűnös megbánta. A bűnbánó bűnösökről az áldozat vére jelképesen letörölte az erkölcsi és rituális tisztátalanságot. Igazából azonban csak Krisztus vére tisztíthat meg a bűntől. Itt az az igazán jó hír, amit ezek az áldozatok előrevetítettek, hogy nem számít a múltunk, nem számít, milyen mélyre buktunk, Jézusban helyreállítást, gyógyulást, megbocsátást és megtisztulást találhatunk.

Időnként előfordul, hogy kételkedünk az üdvösségünkben. Talán néha még jót is tesz, ha megnézzük, hogy is állunk Isten előtt. Hiszen lesznek olyanok is, akik azt hitték, üdvözülnek, végül mégsem (Mt 7:22-23)! Hogyan lehet meg a kellő üdvbizonyosságunk, anélkül azonban, hogy közben elbizakodottá válnánk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: