Bűn és tisztátalanság

Számos tényező idézheti elő az ember tisztátalanságát – amelyek közül néhány elkerülhetetlen. Ott van például a gyermekszülés esetében lévő tisztátalanság (3Mózes 12). Ekkor a szüléssel együtt járó vérzés teszi az anyát tisztátalanná (3Móz 12:4-5, 7; lásd még a tisztátalanság más fajtáit: 3Móz 15:19-30). A vérző férfiakat szintén tisztátalannak tekintették (3Móz 15:1-15; lásd még 16-18. versek).

Ezekben az esetekben az egyént a tisztátalanság hordozójának tartották; ennélfogva tilos volt kapcsolatba lépnie bárki mással, vagy bármilyen szent dologgal. A mosdás és az elkülönítés hangsúlyozása nyilvánvalóan higiéniai megfontolást sugall, de volt teológiai jelentése is. A tisztátalan személy nem léphetett kapcsolatba másokkal, és nem mehetett be a szentélybe sem. A „tisztátalanság" így az Istentől és másoktól való elidegenedés hasonlatává vált. A tisztátalanságot gyakran kapcsolatba hozták példának okáért a halállal, holttestekkel (4Móz 6:6-7, 11), betegségekkel (3Mózes 13–14), vérzéssel. A leprást egészen tisztátalannak, csakhogy nem holtnak tekintették (4Móz 12:9-12).

A tisztátalan személy úgymond a „halál birodalmában" volt, és csak a megtisztítás szertartása nyomán kerülhetett ki onnan. Másképp végleg el lett volna választva Istentől és Isten népének többi részétől (3Móz 15:31). E bibliai fogalom arra utal, hogy az alapvetően tisztátalan környezetben élő embereknek majdhogynem a tisztátalanság a természetes állapota. Meg kell tisztulniuk ahhoz, hogy szabadon közeledhessenek az Úrhoz. E megtisztulásra elsősorban az áldozati állat vére által volt lehetőség (3Móz 12:8).

Olvassuk el Ef 2:11-13 verseit! Noha a tisztátalanság kifejezés nem szerepel itt, hogyan van jelen mégis a fent tárgyalt fogalom e versekben? A „tisztátalanság" mely fajtáival szembesülünk ma? Hogyan tisztulhatunk meg ezekből?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: