Az engesztelés Dániel könyvében

Olvassuk el Dán 9:7-11 verseit! Dániel milyennek írja le imájában a nép helyzetét?

Rendszerint először fel kell ismernünk, hogy bűnösök vagyunk, és áthágtuk Isten kinyilatkoztatott akaratát, csak azután tapasztalhatjuk Isten gyógyító és bűntől szabadító erejét. Alapvető emberi probléma, hogy nem akarjuk tudomásul venni: valami nincs rendben velünk, és égető szükségünk van a megbocsátásra, a Teremtővel való megbékélésre. Még a bocsánatot nyert bűnösöknek is szüntelen szembesülniük kell azzal, mint Dánielnek, hogy mindennap szükségük van Isten megbocsátó kegyelmére.

Mi volt Dániel kifejezett kérése az Úrtól? Milyen alapon kérte ezt (Dán 9:16-19)?

Ha rádöbbenünk bűnösségünkre, az Istennel való kapcsolatunkat illetően az egyik legnagyobb felfedezésünk az lesz, hogy elnyerhetjük a megbocsátást, mindössze csak kérnünk kell. Dániel teljesen rábízta magát Isten irgalmára, csodálatos kegyelmére, mint a bűn állapotából való szabadulás egyetlen módjára.

Ebben a fejezetben egy próféciát is találunk, amelyben Isten nemcsak azt jelenti ki, hogyan tervezte megoldani a bűn problémáját, hanem az időkeretet is megadta, amelyen belül ez megtörténik, a mikort (lásd Dán 9:24-27). A hogyan a Messiás Király által történik, akire Izráel összes királya mutatott, akit képviseltek. Áldozati halála és papi munkája kezdetének (a szentély felszentelése) idejét 70 héttel kifejezve adja meg (490 év). A profetikus időszak Kr. e. 457-től Kr. u. 34-ig tartott. Isten azt várta, hogy népe készen áll a Messiás eljövetelére. Ez a bámulatos prófécia világosan megmutatja, hogy Isten egyrészt a megváltás munkájának minden részletét abszolút uralma alatt tartja, másrészt biztosan valóra váltja az örökkévalóságban eltervezett céljait is.

Mennyire fontos szüntelen gondolni rá, hogy még ha el is fogadtuk Jézust megváltónknak, akkor is állandóan szükségünk van megbocsátó kegyelmére? Ez fenyegetné az üdvbizonyosságunk érzését, vagy inkább megerősíti? Miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: