Mózes és a megváltás kinyilatkoztatása

Mit tett Isten Izráel népének a Sínai-hegyen történt bálványimádása láttán? Miért volt olyan szigorú (2Móz 32:7-10)?

A bálványimádás Isten elleni lázadás volt; megtörése a szövetségnek, amit Isten csak nemrég kötött velük. Mint Ádám és Éva, az izraeliták is az elidegenedés állapotába jutottak – és magukra hagyva elvesztek volna, ha Mózes nem jár közben értük (2Móz 32:11-14).

Mit mondott Mózes Istennek ezután az eset után (2Móz 32:30-32)? Hogyan láthatjuk itt az evangélium ígéretét?

Mózes nem mentegette a népet; egyértelműen megmondta nekik, hogy vétkeztek Isten ellen. Ám azt is elmondta, elmegy az Úrhoz, hogy bocsánatát kérje a nevükben. Mózes tudta, hogy a megbocsátásnak magas ára lesz, és ezt nem szabad összekeverni a bűn iránti közönnyel (világos bizonyíték volt erre az Úr tette bálványimádásuk után!). Mózes lett az emberek közbenjárója, közvetítőjük az Úr előtt, aki a bűnüktől való szabadulás útját kereste. Majd olyasmit tett, ami szinte elképzelhetetlen: az engesztelés eszközeként magát ajánlotta fel az Úrnak! Kész lett volna engedni, hogy az ő neve töröltessen ki az élet könyvéből (2Móz 32:32; vö. Zsolt 69:29; Fil 4:3), ha ezáltal a nép újból összhangba kerül az Úrral. Az Úr nyilvánvalóan nem fogadhatta el ezt az önzetlen ajánlatot. Mózes élete nem lehetett engesztelés a bűnért.

Végül hogyan oldotta meg Isten a problémát (2Móz 34:6-10)?

Az Úr megbocsátó Istenként mutatta be magát Mózesnek. Ez a megbocsátás mindenre vonatkozik: „megbocsát hamisságot, vétket és bűnt" (7. vers). A „megbocsátás"-nak fordított héber szó azt jelenti: „hordozás". Isten a bűneinket elveszi tőlünk, és Ő maga hordozza azokat. Mózes ezt nem tudta volna megtenni; Isten már elhatározta, hogy ezt Szolgája által viszi végbe. Isten adta meg azt, amire Mózesnek és Izráel népének szüksége volt.

Isten készen állt arra, hogy eltörölje a népet bálványimádásuk miatt! Mire figyelmeztessen ez azzal kapcsolatban, ahogy Isten a bűnre tekint? Miért olyan fontos tehát kirekesztenünk az életünkből a bűnt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: