Ádámnak és Évának tett ígéret

Olvassuk el újra 1Móz 3:1-15 verseit, különös tekintettel a 15. versre! Mit találunk itt, és milyen reményt meríthetünk belőle?

A keresztények jól gondolják, hogy 1Móz 3:15 versében a Messiásra vonatkozó pontos próféciát találnak. Először is, a vers szövegkörnyezete azt mutatja, hogy a kígyó a gonosz és az Isten elleni lázadás eszköze (Jel 12:9). Éden kertjében ez a gonosz hatalom legyőzte Ádámot és Évát, és kiterjesztette uralmát az asszony utódaira. Másodszor, ez a szöveg adja tudtul, hogy az asszony magva elpusztítja a kígyót, ami ugyan „mardosni" fogja annak sarkát, de Ő a kígyó fejére „tapos". A héber sup ige („zúz", „mardos", „tapos") mindkét helyen ugyanaz, ami azt sugallja: a támadás súlyossága attól függ, hogy melyik testrészre irányul. Az asszony magva elleni támadás (a sarkán) nem végzetes; Ő viszont a kígyónak a fejére tapos, ami annak végső halálára utal. Harmadszor, a héber zerac („mag") főnév általában azt jelöli, hogy „utód", „leszármazott", „sarj", és így általában mint a leszármazottak egy bizonyos csoportja értendő. De ugyanígy jelenthet egy bizonyos leszármazottat is (pl. 2Sám 7:12-13). 1Móz 3:15 versében mindkét jelentés megtalálható. Olvasunk az asszony leszármazottairól (a hűséges egyházról) és a kígyóról/Sátánról (a követőiről) is; de olvasunk még az asszony egy bizonyos leszármazottjáról: „az neked fejedre (azaz a kígyó fejére) tapos". Az asszony „magva" Jézus.

1Móz 3:15 verse tehát azt sugallja, hogy amint a bűn belépett a világba, Isten örök megváltási terve is működésbe lépett Krisztusban. Ádám és Éva nem örök halállal halt meg, mert Isten szemszögéből nézve Krisztus a Bárány, „aki megöletett, e világ alapítása óta" (Jel 13:8). Amikor Ádám és Éva elhagyta az Éden kertjét, már várták a megváltás csodálatos ígéretének beteljesülését.

Istennek kezdettől fogva az volt a terve, hogy üdvözít minket, Sátánt pedig elpusztítja. Mit teszünk napról napra, hogy valóban élni tudjunk e csodálatos lehetőséggel, és majd a megváltottak, ne pedig a kárhozatra jutók között legyünk? (Ne feledjük, végül vagy csak az egyik, vagy csak a másik csoportban lehetünk!)


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: