TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A kegyelem meghatározása: „Sosem tanultuk volna meg a 'kegyelem' szó jelentését, ha nem bukunk el. Isten szereti a bűntelen angyalokat, akik szolgálják Őt, és minden parancsának engedelmeskednek; de kegyelmében nem részesíti őket. E mennyei lények semmit nem tudnak a kegyelemről; soha nem volt rá szükségük, mert sohasem vétkeztek. Istennek a méltatlan emberi lények iránt tanúsított tulajdonsága a kegyelem. Nem kerestük, de Isten elküldte, hogy megkeressen minket. Örömmel adja a kegyelmet mindenkinek, aki éhezik rá; nem mintha megérdemelnénk, hanem azért, mert teljességgel érdemtelenek vagyunk rá" (Ellen G. White: My Life Today. 100. old.).

A megváltás: nem utólag jött gondolat: „A kegyelem terve és célja öröktől fogva létezett. A világ teremtése előtt már összhangban volt Istennek azzal az elhatározott tervével, hogy megteremti az embert, felruházva az isteni akarat véghezviteléhez kellő erővel. Az ember elpártolása azonban, minden következményével együtt nem volt rejtve a Mindenható előtt; ez mégsem riasztotta viszsza örök terve kivitelezésétől, mert az Úr igazságosságra alapozta a trónját. Isten a kezdetektől ismeri a véget… Így hát a megváltás nem utólag jött gondolat volt" (Ellen G. White: God's Amazing Grace. 129. old.).

„[Krisztus] Nemcsak azért jött, hogy meghaljon; pontosan tudta azt is, hogy majd megszégyenítik, megalázzák, szenvednie kell és kegyetlen bánásmódban részesül. Nem kényszer vitte Őt a meggyalázó kereszthalálba; Ő mégis felajánlotta lelkét bűnért való áldozatként. Isten elhatározása, hogy megmenti a világot, épp olyan határozott célja Krisztusnak is. Szeretete éppen olyan, mint az Atyáé, és ez a szeretet ösztönözte" (Ellen G. White cikke, The Bible Echo, 1895. november 25.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Ellen White a fenti idézetben világosan leírja, hogy Isten előre tudott a bukásunkról, így a vele járó összes fájdalomról és szenvedésről is. Ennek ellenére mégis megteremtett minket? Miért tette ezt?

2) Az e heti tanulmány melyik része hatott ránk leginkább?

ÖSSZEFOGLALÁS: Isten nemcsak kezdeményezte a megmentésünket, hanem ezt önként tette, szeretetben gazdag természetéből fakadóan. E döntés, amely bemutatja jellemének kegyelmességét, az örökkévalóságban született, még a teremtés előtt. Isten Fiának áldozati halálára volt szükség hozzá. Jézus az életével, szolgálatával, halálával és feltámadásával mutatta be és hajtotta végre ezt a tervet a maga teljességében.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: