Isten kegyelmének titka

„Akiben van a mi váltságunk az Ő vére által, a bűnöknek bocsánata az Ő kegyelmének gazdagsága szerint" (Ef 1:7).

Nem nehéz elképzelnünk, hogy amikor a bűn belépett a világba, az univerzum értelmes teremtményei kíváncsiak lettek, hogyan viszonyul majd Isten a lázadó fajhoz. Meglepetés várt rájuk. Olyasminek lettek szemtanúi, aminek valószínűleg azelőtt még sohasem; Isten szeretetének és hatalmának más vetülete mutatkozott meg az emberiség bukásával összefüggésben. Isten a kegyelem erejével készült legyőzni a bűnt ezen a bolygón. Ebben az összefüggésben mutatta meg Isten, hogy bűnös és lázadó teremtményeihez természetéből adódóan jó, könyörületes. Jézus olyannak mutatta be az Atyát, mint aki „jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal" (Lk 6:35).

Mi a jelentősége annak, hogy Pál szembeállítja a bűn jelenségét Isten kegyelmének kinyilatkoztatásával (Róm 5:20-21)?

A Bibliában a kegyelem Isten szeretetének egy vetülete, amelyben különös módon részesülnek a bűnösök. Ez Isten természetének dinamikus, következetes és állandó oldalát mutatja be, amely folyton keresi a lehetőségét annak, hogy a bűnös teremtményeket újból visszaállítsa a vele való összhangba. A kegyelem bibliai fogalma megerősíti a tényt, miszerint Krisztus engesztelő munkája ajándék számunkra; üdvözítő tettét nem érdemeljük meg. Isten kegyelmében benne foglaltatik, hogy bűnünk megbocsáthatatlan, indokolatlan és büntetésül örök halálra méltó; mégis, a halál helyett reményt és az élet ígéretét, mi több, az örök élet ígéretét kaptuk. Végül, Isten természetének ez a csodálatos eleme Krisztus személyében és munkájában semmi máshoz nem fogható módon mutatkozott meg az univerzumban. Csak és kizárólag benne találhatjuk meg és élvezhetjük „kegyelmének gazdagsága" (Ef 1:7) áldásait.

Olvassuk el 2Kor 8:9 versét! Miről beszél itt Pál? Ami pedig még fontosabb, hogyan tapasztaltuk már azt a kegyelmet, amiről ebben a szövegben szó van? Hogyan változott meg az életünk Krisztus munkájának eredményeképp?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: