Isten szeretetének titka

Olvassuk el Róm 5:6-8 verseit! E versek szerint mi késztette Istent, hogy Jézusban megváltást hozzon?

Istennek nem volt kötelessége megmenteni az emberiséget. Senki nem kény-szerítette erre. Nehéz lenne elképzelni, hogy Isten azt mondta volna: „Ha ezt vagy azt megtettük volna, Ádám és Éva nem esik bűnbe. Ezért most már tennünk kell valamit, hogy megmentsük őket ebből a végzetes bajból!" Valójában az emberek hozták magukra azokat a körülményeket, amelyek között a bukás után találták magukat: „Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást" (Préd 7:29).

Ha Isten kötelességének érezte volna megmentésünket, megérdemelnénk a megváltást. De ennek épp az ellenkezője igaz: nem érdemeljük meg, Isten mégis meg akarja nekünk adni. Ettől lesz értünk vállalt üdvözítő tette még kiemelkedőbbé, mert értünk tette; senki nem kényszerítette, szeretetből döntött úgy, hogy megteszi. Ő, a Teremtő, semmivel nem tartozik nekünk, teremtményeinek.

Olvassuk el Róm 3:19-22 verseit! Mit mond itt Pál üdvösségünk módjáról? Milyen szerepet játszik a törvény a bűn okozta probléma megoldásában?

A bűn miatt az emberek képtelenek arra, hogy a törvény betartásával eredeti állapotára helyreállítsák Istennel való kapcsolatukat (lásd Róm 8:3; Gal 3:21). A törvény éppúgy nem menthetne meg, mint ahogy hiába próbálnánk etetni egy holttestet, az sem hozhatná vissza az életbe. Csak akkor történhet valami, ha azt maga Isten kezdeményezi. Ő pedig meg is tette ezt – igazságosságának kinyilatkoztatásával, amit Jézus által mutatott be a kereszten. Ezt az igazságot a hívő hit által nyeri el, nem a törvény cselekedetei által. Ha a megváltásért engedelmességünkkel megdolgozhatnánk, Isten tartozna nekünk azzal, hogy megment. Isten azonban úgy döntött, hogy az emberek csak Fiának, Jézus Krisztusnak személye és tette által nyernek bocsánatot és kerülnek vissza a vele való állandó és örökkévaló kapcsolatba.

Melyik jelent számunkra többet (és miért?): valaki azért tesz jót velünk, mert ez a kötelessége, vagy ha pusztán szeretetből teszi?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: