Háború a mennyben

Ezékiel két szót használ, ami segíthet megérteni Lucifer Isten elleni támadásának stratégiáját. Az első a „kereskedés" („Kereskedésed bősége miatt" [Ez 28:16]); belebonyolódott a „nagyarányú kereskedés"-be (új prot. ford.). A kereskedés-nek fordított szó így is értelmezhető: „rágalmazás", ami azt sugallja, hogy Lucifer a mennyben hamis vádaskodásba kezdett Isten és talán más mennyei lények ellen is. A mások hírnevét megtépázó, szándékos gonosz beszédet jelenti ez; annak a személynek a viselkedését jelölheti, aki szánt szándékkal figyelmen kívül hagyja Isten akaratát, noha Isten ítélete alá tartozik (3Móz 19:16; Jer 6:28-30). Megosztottságot és zűrzavart kelt (2Kor 12:20). Sátánt úgy mutatja be a Biblia, mint aki Isten népének vádlója, rágalmazója, az ellenség (Zak 3:1; Jel 12:10). Sátán „nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja" (Jn 8:44, új prot. ford.).

Ez a rágalmazás vezette Sátánt az erőszakossághoz, ami a második fontos szó (Ez 28:16). Az erőszakosság antiszociális viselkedést jelöl, ami sérti Isten megalapozott rendjét. Gyűlölet vagy önimádat a mozgatórugója; fizikai támadásokba is torkollhat. Bizonyos esetekben gyilkossághoz vagy mások önző kizsákmányolásához vezethet (1Móz 49:5; Mik 6:12). Sátán „emberölő volt kezdettől fogva" (Jn 8:44), ő hozott erőszakot és halált Isten teremtett világába.

Végül mi lett a következménye Sátán istenellenes viselkedésének a mennyben (Jel 12:7-9)?

Lassan és rejtélyes módon Sátán önző érzelmei olyan viselkedéssé alakultak át, ami már nyílt támadás volt Isten és Fia ellen. Ami eredetileg rejtve volt, hamarosan láthatóvá vált, zűrzavart és egyenetlenséget okozva. Háború dúlt a mennyben. Így kezdődött a kozmikus viszály, amelybe mindannyian belekeveredtünk. Isten legyőzte Sátánt és követőit a mennyben, a kereszten; ha pedig eljön az ideje, majd teljesen eltörli a világegyetem színéről. A bűn problémájának megoldása nemcsak tökéletesen és maradandóan helyreállítja a bűnbe sülylyedt emberiség egységét Istennel, hanem újra megalapozza Isten teremtett világának tökéletes erkölcsi harmóniáját is.

A rossz gondolatok először csúnya szavakhoz vezetnek, azok pedig helytelen cselekedetekhez. Ez történt Sátánnal, és ha nem vigyázunk, így lesz velünk is. Hogy védekezhetünk a legjobban (lásd Fil 4:8)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: