TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Isten és a megváltás: „Isten jellemét csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha elgondolkodunk a megváltás nagyszerű tervéről. Szeretete a teremtésben mutatkozott meg; de az isteni gyengédség és könyörület végtelen mélységét Istennek az az ajándéka fedi csak fel igazán, hogy megmentette a bűnös és megrontott emberiséget" (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 5. köt. 739. old.).

Megbocsátás és igazság: „Amikor az isteni jellemet a kereszt fényében tanulmányozzuk, az irgalmat, a gyengédséget és a megbocsátást vegyítve látjuk a méltányossággal és az igazsággal. Mennyei trónján látjuk Őt, kezén, lábán és oldalán az elviselt szenvedés jeleit hordozva, hogy megbékéltesse az embert az Istennel. Látjuk az örökkévaló Atyát, aki megközelíthetetlen fényben lakik, s Fia érdemeiért magához fogad bennünket. A bosszú fellege, mely csak nyomorúsággal és kétségbeeséssel fenyegetett, a keresztről áradó fényben megmutatja Isten kézírását: Élj, bűnös, élj; ti bűnbánó, hívő lelkek, éljetek! Megfizettem a váltságdíjat!" (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 219. old.)

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Nézzük át ismét e heti tanulmányunk főbb pontjait! Isten természetének még mely részei jutnak eszünkbe? Milyen szerepet játszanak ezek a megváltási tervben?

2) Mit tanulhatunk meg Isten szentségéről, ami segít jobban megérteni, mit is jelent a szentség?

3) Vannak, akik az Isten mindentudásával és az ember szabad akaratával kapcsolatos kérdésekkel küzdenek. Mennyire szabadok a döntéseink, ha Isten előre tudja, mit választunk majd?

ÖSSZEFOGLALÁS: Egyedül Isten, aki maga az élet, adhatja vissza az életünket. Szeret, nem mintha ezt kiérdemeltük volna, hanem azért, mert Ő maga a szeretet; bűnösségünk dacára továbbra is szeret. Újjá akar teremteni, amit meg is tud tenni, mert Ő a Teremtő. A szent Isten, akinek a színe előtt nem maradhat meg a bűn, képes megszentelni minket Krisztus által. Mindent magában foglaló tudása rávilágít, hogy a bűn nem váratlan jelenségként lépett fel, hanem Ő előre látta, és megoldást tervezett rá.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: