Teremtő Isten

„Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és nem magunk; az ő népe és az ő legelőinek juhai vagyunk" (Zsolt 100:3).

Az Írás egyértelmű: Isten a Teremtő. Enélkül az alapvető igazság nélkül a Biblia üzenete értelmetlenné válna. Emellett, lévén Isten a Teremtő, Ő megkülönböztetendő a teremtett világtól, nem része a teremtett rendnek. Isten a Teremtő, tehát semmi nem létezett előtte vagy teremtő cselekedetei előtt (Róm 4:17; Zsid 11:3). Isten a Teremtő, ezért minden hozzá tartozik, minden az Ő hatalmától és az élők iránti jóakaratától függ (Zsolt 24:1-2; 104:10-14). Isten a Teremtő – a teremtés az Ő dicsőségét és hatalmát mutatja be (Zsolt 19:2-4; Róm 1:20).

Mit ígért a Teremtő a bűntől megrontott világnak Ézs 65:17; Jel 21:1?

A Biblia határozottan állítja, hogy Isten Fia hatalma által teremtett és tart fenn mindent (Jn 1:1-3; Zsid 1:2-3). Az engesztelés Isten megoldása a bűn problémájára ebben a teremtésben. Nem hagyta, hogy végül azt kapjuk a bűnért és a lázadásért, ami megilletne – örök pusztulást, hanem létrehozta a megváltási tervet.

Hogyan mutatja be Pál azokat, akik Krisztusban vannak (2Kor 5:17)?

Istennek az univerzum teremtésekor megmutatkozott hatalma ugyanaz az erő, amit az elbukott emberi lényeknek az Ő képmására történő újjáteremtésekor gyakorol. Mindent szavának ereje által hozott létre (Zsolt 33:6); most pedig ismét a Krisztusban testet öltött szavának ereje az, ami újjáteremt (Jn 1:1, 12-13; 2Kor 4:16).

Van valami, amit személyesen mi alkottunk meg és tartunk fenn, amibe sok munkát fektettünk és vigyázunk rá? Milyen szempontból biztosítja ez a tulajdonjogunkat? Hogyan érzünk az iránt, amit létrehoztunk? Hogyan segíthet ez az összehasonlítás – kicsiben – megértenünk, mit jelentünk mi Istennek, a Teremtőnek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: