Örökkévaló Isten

Mire utal Isten természetével kapcsolatban a „Kezdetben teremté Isten…" (1Móz 1:1) kezdetű ige? A válaszadás előtt olvassuk el 1Móz 21:33 és Zsolt 90:2 verseit!

Az örökkévalóság gondolata számunkra nehezen érthető. Véges teremtmények vagyunk (legalábbis ebben az életben). Tudjuk, hogy meg fogunk halni. Igazság szerint minden, amivel kapcsolatba kerülünk, átmeneti; ma még itt van, de egy nap eltűnik. Ebben a világban majdnem mindennek van kezdete és vége. Ezzel ellentétben nem könnyű megértenünk azt a gondolatot, hogy Istennek nem volt kezdete és nem lesz vége; ezt nem könnyű felfogni a véges fogalmakban való gondolkodáshoz olyannyira hozzászokott elménkkel.

Olvassuk el Zsolt 102:26-28 verseit! Kire alkalmazta ezt a szakaszt az Újszövetség (lásd Zsid 1:10-12; vö. Zsolt 90:2)? Mit mondanak e versek Isten létezésének időtartamáról?

Mivel Isten örökkévaló, és minden más teremtett dolog előtt létezett, önmagában létező lénynek kell lennie. A teremtmények ezzel szemben nem azok. Amíg létezésünk fenntartásához nekünk levegő, víz és étel kell (1Móz 1:29), addig Istennek semmire nincs szüksége. Istenen kívül nem volt semmi az örökkévalóságon át, mielőtt elkezdte a teremtést. Ebből következik, hogy önmaga által létezett, nem függve semmitől. Ő magában az élet. Tehát csak Ő, aki önmagában az élet, az örökkévaló, önmagában létező Lény képes visszaadni az életet azoknak, akik megbánják a bűneiket. Most és mindörökké Istentől, a nagy Életadótól jön a teremtett élet (lásd Jn 1:4; 1Jn 5:11-12). Mindenben tőle függünk.

Gondolkodjunk el rajta, hogyan függ az életünk Istentől itt és most! Mennyivel inkább igaz ez az örök életre? Miért kell alázatra késztetnie annak, ha rádöbbenünk Istentől való függésünkre? Isten szemében miért annyira visszataszító jellemvonás az önteltség?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: