Illés példája

„Illés ember volt, hozzánk hasonló természetű; és imádsággal kéré, hogy ne legyen eső, és nem volt eső a földön három esztendeig és hat hónapig. És ismét imádkozott, és az ég esőt adott, és a föld megtermé az ő gyümölcsét" (Jak 5:17-18).

„Amikor Kármel hegyén (Illés) esőért imádkozott (1Kir 18:41-45), hite próbára lett téve, de ő csak kitartóan mondta könyörgését Istennek. Hatszor imádkozott mély buzgalommal, mégsem volt semmi jele, hogy imája meghallgatásra talált, de erős hittel tovább küldte könyörgését a kegyelem trónusához. Ha csüggedten feladta volna a hatodik alkalommal, imájára nem jött volna válasz, de kitartott egészen addig, amíg a felelet meg nem érkezett. Istenünk nem zárja be fülét könyörgéseink előtt; és ha Szavát igazoljuk, megtiszteli a hitünket. Azt akarja, hogy az Ő érdekébe szövődjön bele minden, ami számunkra érdekes, és akkor biztonsággal küldheti ránk az áldást, mert az áldásokat elnyerve nem fogjuk magunknak tulajdonítani a dicsőséget, hanem minden dicsőítést Istennek adunk. Isten nem mindig válaszol imáinkra az első alkalommal, amikor hozzá fordulunk. Ha ezt tenné, természetesnek vennénk, hogy jogunk van ránk árasztott áldásainak és kegyének összességére. Akkor ahelyett, hogy megvizsgálnánk a szívünket: vajon helyt adunk-e bármiféle gonoszságnak, van-e bennünk dédelgetett bűn, óvatlanná válnánk, és nem ismernénk el, milyen nagy szükségünk van rá, segítségére.

Míg Illés imádkozott, egy szolga figyelt. Hatszor visszatért ezzel a hírrel: Semmi, nincs felhő, nyoma sincs az esőnek. De a próféta nem adta fel csüggedten… Miközben önvizsgálatot tartott, egyre kisebbnek és kisebbnek látta magát, a saját szemében épp úgy, mint Istenében… Amikor pedig már lemondott magáról, de továbbra is a Megváltóba, mint egyedüli erősségébe és igazságába kapaszkodott, megjött a felelet. A visszatérő szolga ezt mondta: 'Ímé egy kis felhőcske, mint egy embernek a tenyere, jő fel a tengerből'.

Illés nem várta meg, hogy fekete felhők gyűljenek az égen. A kicsiny felhőben hit által hatalmas esőt látott, és hite szerint cselekedett… Ilyen hitre van ma a világban szükség – amely Isten Igéjének ígéreteibe kapaszkodik, és nem hajlandó elengedni, amíg a Menny meg nem hallgatja" (Ellen G. White: God's Amazing Grace. 87. old.).

2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: