TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1981, H. N. Adventista Egyház. „Ésaiás elhívása" c. fejezet, 191–195. old.

„Isten ígérete, amely szerint Izráellel szándéka végül megvalósul, bátorságot öntött Ésaiás szívébe. Mit számít, ha földi hatalmak felsorakoznak Júda ellen? Mit számít, ha az Úr követe ellenállásba és visszautasításba ütközik? Ésaiás látta a Királyt, a seregek Urát! Hallotta a szeráfok énekét: '…teljes mind a széles föld az ő dicsőségével!' (Ésa 6:3). Ígéretet kapott arra, hogy a bűnbe süllyedt Izráelnek küldött mennyei üzenetet a Szentlélek meggyőző ereje fogja kísérni. És a próféta felbátorodott a reá váró munka elvégzésére. E látomás emlékét vitte magával hosszú és fáradságos szolgálatán végig. Hatvan éven át – vagy még tovább is – a reménység prófétájaként állt Júda fiai előtt, és egyre határozottabban bontakoztatta ki az egyház győzelméről mondott jövendöléseit" ( i. m. 195. old.).

„A próféta nem hiába buzdította Júdát, hogy tekintsen fel az élő Istenhez, és fogadja el, amit irgalmasan felkínál. Akik komolyan megfogadták az intést, elfordultak bálványaiktól, hogy Jahvét imádják. Meglátták Alkotójuk szeretetét, kegyelmét és gondoskodó könyörületességét. A Júda történelmében bekövetkező sötét napokban, amikor csak egy maradék maradt meg az országban, a próféta beszéde még mindig gyümölcsözött. Igazi reformációt hozott. 'Ama napon – nyilatkoztatta ki Ésaiás – Teremtőjére tekint az ember, és szemei Izráel Szentjére néznek; és nem tekint az oltárokra, kezeinek alkotmányára, és amiket ujjai csináltak, nem nézi azokat, a berkeket és a nap-oszlopokat' (Ésa 17:7-8)" (i. m. 200. old.).

„Vessed az Úrra a te terhedet, ő gondot visel rólad, és nem engedi, hogy valamikor ingadozzék az igaz" (Zsolt 55:23).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Miért van az, hogy egy próféta sem népszerű? Képzeljük el, hogy Ézsaiás újra életre kel, és az adventista egyházban folytatja prófétai működését! Mi mindenről kellene beszélnie? Vajon más lenne az üzenete, mint akkor volt? Miként gondolkodunk Ellen G. White-ról? Nem lehet, hogy sokan közülünk ugyanúgy viszonyulunk hozzá, mint ahogy Izráelben tekintettek saját prófétáikra?

ÖSSZEFOGLALÁS: Ézsaiás próféta elfogadott Istentől egy küldetést, ami népszerűtlennek és számos tekintetben eredménytelennek ígérkezett. Olyan misszió volt ez, amelynek végén kettéfűrészelték. Szolgálata révén mégis sokak élete változott meg – szavainak ereje pedig mindmáig hat.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: