Két próba, életre-halálra

Két, a korábbiaknál is komolyabb próba adott Dánielnek és három barátjának alkalmat arra, hogy nyilvánosan és hatásos módon bizonyságot tegyenek az igaz Istenről. Szánjunk időt arra, hogy átolvassuk Dániel könyve 3. fejezetét a három zsidó ifjú által átélt hitpróbáról!

Mi az ifjak szavainak lényege Dán 3:16-18 verseiben? Az itt megfogalmazott elvek mennyiben fontosak a mai hívők számára is (lásd még Mt 10:28)?

Olvassuk el Dán 3:28-30-at is, ahol megfigyelhetjük, milyen mély benyomást tett a királyra mindaz, amit látott. Habár a királynak még mindig sokat kellett tanulnia, az ifjak hűsége révén hatalmas bizonyság hangozhatott fel az élő Istenről a pogány világ széltében-hosszában.

Olvassuk el Dániel „oroszlánvermes" történetét a 6. fejezetből! Ez már egy másik birodalom idején átélt hitpróbáról számol be. Milyen utalást olvashatunk a fejezetben arra, hogy a király már tudhatott egyet s mást Dániel Istenének hatalmáról?

Milyen bizonyságot tett Dárius király Dániel Istenéről? Mennyire helytálló bizonyságtétel ez? Mit bizonyít ez azzal kapcsolatban, hogy mi mindent nyilatkoztathat ki hatalmáról és bölcsességéről Isten a pogányoknak, még az írott Ige nélkül is?

Képzeljük el egy pillanatra e két történetet úgy, mintha a héber ifjak – hogy a bőrüket mentsék – megalkudtak volna hitük terén. Újra csak azt mondhatjuk, mi sem lett volna könnyebb, mint ésszerű magyarázattal menlevelet adni gyengeségüknek. Ők azonban hívek maradtak, így hozzájárulhattak az igaz Istenről szóló ismeret terjedéséhez.

Visszatekintve életünkre, volt-e rá példa, hogy a könnyebb utat választottuk, és engedtünk hitünkből ahhoz képest, amit helyesnek tartottunk? Hogy éreztük magunkat akkor? Mivel erősíthetjük hitünket, hogy amikor a következő próba jön, helyesen cselekedjünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: