Péter, ahogy levelei alapján megismerjük

Amikor Jézus így szólt Péterhez: „Legeltesd az én bárányaimat!", a csüggedt halásznak fogalma sem lehetett arról, ami reá következik, vagyis arról a szerepről, amit az Úr egyházában fog betölteni. Az Apostolok cselekedeteit olvasva láthattuk, hogyan engedett Péter ennek a parancsnak; ugyanez a Péter ugyanennek a parancsnak két apostoli levél írójaként is eleget tett. Így nem csupán saját korában, hanem az egész egyháztörténelem során „legeltette a nyájat". Bizonyos értelemben valahányszor olvassuk egyik levelét, azoknak a szavaknak újabb és újabb teljesedését nyugtázhatjuk, amelyeket tanítványainak mondott el Krisztus.

Lapozzuk át Péter leveleit! Olvassuk el valamelyik fejezetét, imádkozzunk, majd próbáljunk fogalmat alkotni az író jelleméről! Mit tudhatunk meg az új Péterről az olvasottak alapján?

Valahogy nehéz elképzelni, hogy ezek a mély értelmű, ékesszóló szavak ugyanattól a nyers, pallérozatlan halásztól származnak, akit az evangéliumokban láttunk, akinek a nyelve gyorsabban vágott, mint az esze, a hitéről nem is beszélve. Pedig ez az a Péter, akit Isten kegyelme azzá formált át, amit Pál „új teremtés"-nek (2Kor 5:17) nevezett.

Szavai különösen erőteljesek 1Pt 1:18-21 valamint 2:24 verseiben, ahol Jézusnak a megváltásunkért elszenvedett halálát hangsúlyozta. Az a Péter, aki egykor eltökélten állította, hogy Jézus soha nem juthat a keresztre, most megváltásunk eszköze gyanánt hirdeti a keresztet. Ahogy fogalmaz, helyettesünkként Jézus ott vette magára bűneinket. Figyeljük meg továbbá 1Pt 2:18-23 szóhasználatát, ahol Péter olyan magatartás mellett száll síkra, amely inkább „odatartja a másik orcáját is" – nos erre a Péterre sem ismerhetünk rá pusztán az evangéliumok alapján! A változás valóban szembetűnő volt. Ez reménnyel tölthet el bennünket, függetlenül attól, hol tartunk a személyes jellemfejlődésünkben.

Lapozzunk vissza ahhoz a fejezethez, amit az imént találomra elolvastunk Péter valamelyik leveléből! Mi volt a fő mondanivalója? Hogyan fogadtuk, amivel a pásztor „táplált", és mennyire tettük magunkévá szavait?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: