Jézustól tanult

Mt 16:13-26 verseiben miről volt szó? Miért válaszolt Péter úgy Jézusnak? Milyen alapvető tanulságot akart Jézus a tanítványok elméjébe vésni?

Noha Péter kijelentette: Jézus a Messiás, a Krisztus, téves elképzelés élt benne arról, hogy ez mit jelent. Péter és a többi tanítvány szemléletmódja a kor általános elképzelését tükrözte. Eszerint a Messiás Dávid nemzetségéből származik, és amikor eljön, megdönti a rómaiak uralmát, igazságot és békét hoz. Jézus világosan tanította a tanítványoknak és a sokaságnak, hogy Isten országa lelki természetű. Nem hatalommal, karddal és tőrrel alapítja meg, hanem szeretettel, megbocsátással és igazságossággal.

Földi szolgálatának egy döntő szakaszában Jézus elhatározta, hogy szólni fog a haláláról tanítványainak – arról, hogy Jeruzsálembe kell mennie, meg fogják ölni, de harmadnapon feltámad. Pétert bántotta a gondolat, hogy Jézus meg fog halni – jóllehet halála az üdvösség tervének legfőbb pillére volt. Világszemléletében az efféle gondolatnak nem volt helye. Péter azért hagyta el szülőfaluját és a halászatot, hogy kövesse Jézust. Arra tette fel az életét, hogy támogassa Őt és szolgálatát. A Mester halálának nem volt helye abban a forgatókönyvben, amit Péter kigondolt magában. E gondolat értelmében ugyanis Jézusnak meg kellett volna alapítani földi királyságát, és Péternek kulcsszerep jutott volna az igazság és a béke országában. Hogyan is érhetne véget az igazságnak és a gyógyulásnak e csodálatos mozgalma, Vezetője halálával? Úgy tűnt, mintha Péter nem hallotta, vagy nem értette volna Jézus ígéretét, miszerint feltámad a harmadik napon.

Vegyük észre, mennyire önző módon gondolkodott itt Péter! Ennek hátterén értékelhetjük Jézus Mt 16:23-26-ban olvasható szavait. Életünk mely területein lehetnének akár ránk nézve is érvényesek ezek a szavak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: