Péter könnyelműsége

A többi tanítványhoz hasonlóan Péternek is különleges lehetősége volt arra, hogy Jézustól tanuljon. Sok száz mérföldet legyalogolt a társaságában, együtt étkezett, együtt munkálkodott vele. Fültanúja volt Jézus beszédeinek, szemlélője annak, ahogy az emberekhez viszonyult. Látta, amint betegeket gyógyított. Drámai jeleneteket élt át a közelségében. Gondoljunk csak a megdicsőülés hegyére, ahol Jézus Mózessel és Illéssel beszélgetett; azután arra, ahogy halottakat támasztott, ahogy letartóztatták, majd amint feltámadt a sírból. Péternek számtalan alkalma adódott arra, hogy gyakorlati leckéket vegyen a Mestertől. Gyakorta találta magát olyan helyzetekben, amelyek életet megváltoztató tanulsággal bírtak. Mindezek már akkor is arra készítették fel, hogy egykor ő legyen az őskeresztény egyház egyik nagy misszionáriusa.

Mt 14:22-32 Mt 26:36-46 Mk 14:29-31, 66-72 Jn 18:10-11

Péter a Jézussal szerzett tapasztalatai során is hibát hibára halmozott. Néhány ilyen beszámolót az alább felsorolt igékben olvashatunk. Milyen hibák voltak ezek? Milyen tanulságokat vonhatott le az apostol ezekből a maga számára?

Péter öntelt és elbizakodott volt, hajlott az erőszakosságra, nyomás alatt azonban könnyen összecsuklott, és az is előfordult, hogy dologidőben elaludt. Minden olyan vonás egyszerre megvolt benne, ami egy alázatos, szelíd hívő keresztényt nem jellemezhet. Mégis Péter az ősegyház egyik fontos vezetője, Jézus erővel megáldott evangélistája és misszionáriusa lehetett! Micsoda bizonyságtétel ez arról, amit Isten elvégezhet annak az életében, aki átadja magát neki!

Milyen tanulságokat vonhatunk le e beszámoló alapján? Van-e jogunk elítélni másokat vagy akár önmagunkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: