TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. „János, a szeretett tanítvány" c. fejezet, 355–359. old.

„A bekövetkezett borzalmas üldözésben János apostol igyekezett a hívők hitét erősíteni és megszilárdítani. Tanúbizonyságait ellenségei sem cáfolhatták meg; és ezzel segítette testvéreit, hogy a rájuk szakadt nyomorúsággal bátran és hűségesen nézzenek szembe. Amikor úgy látszott, hogy a keresztények hite meginog a heves ellenállás alatt, igyekeztek találkozni Jézus agg, fáradt szolgájával, aki erővel és ékesszólóan ismételte a keresztre feszített és feltámadt Megváltó történetét" (i. m. 374. old.).

„János magas kort ért meg. Tanúja volt Jeruzsálem pusztulásának és a méltóságteljes templom lerombolásának. A tanítványok közül már csak ő volt életben, aki bensőséges kapcsolatban volt a Megváltóval. Üzenete nagy befolyást gyakorolt annak a ténynek előadásában, hogy Jézus volt a Messiás, a világ Megváltója. Őszinteségét senki sem vonhatta kétségbe és tanításai által sokan megtértek hitetlenségükből" (i. m. 374. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Olvassuk el újra János mindhárom levelét! Az apostol jellemének milyen egyéb jegyei ismerhetők fel bennük? Milyen erős kifejezésekkel illeti azokat, akik nem követik az igazságot? Segít-e ez is abban, hogy megértsük, mit jelent a szeretet?

2. Mit kell értenünk a jellemfejlődés alatt? Hogy megy végbe? Hogyan változtatja meg Jézus a jellemünket? A Biblia sok természetfeletti eseményről ad hírt, de előfordult-e valahol is, hogy egy ember jelleme egy csapásra, természetfeletti módon változott meg – valahogy úgy, ahogy a vak hirtelen látott, vagy a leprás meggyógyult? Indokold válaszodat! Hogyan nyújt betekintést a válasz a jellemfejlődés mikéntjébe?

ÖSSZEFOGLALÁS: János apostol, aki saját maga tapasztalta az Üdvözítő szeretetét, engedte, hogy ez az élmény átjárja minden szavát és tettét. Élete és írásai a keresztény életben a szeretet mindenek felett való fontosságára emlékeztetnek, valamint arra, hogy minden missziós tevékenységünknek ez legyen az alfája és ómegája.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: