Jézus közelségében

„Szeretett barátom, ne a rosszat kövesd, hanem a jót. Aki jót cselekszik, az Istentől van; aki pedig rosszat cselekszik, nem látta az Istent" (3Jn 11).

Mit ért János azon, hogy vannak, akik nem látták az Istent? Mi üzenetének a lényege? Hogyan „látja" valaki Istent?

Jánosnak sokat kellett tanulnia Jézustól. Még azután is, hogy könyörületes lénye közelében tartózkodott, János harsányan védte a jogait, miközben türelmetlen volt másokkal. Egyszer valakire rászólt, hogy ne űzzön tovább ördögöket Jézus nevében, mivelhogy hivatalosan nem volt tanítvány (Mk 9:38). Jézus szelíden tanította: „…aki nincs ellenünk, mellettünk van" (Mk 9:40).

János a Mester mellett növekedett jellemében. Jézus megfeszítésekor, amikor a többi tanítvány elmenekült, János egyedül maradt a kereszt lábánál. Abban nyilatkozott meg Jézus különleges szeretete János iránt, hogy édesanyját a gondjaira bízta (Jn 19:26-27).

Milyen fontos alapelvet érthetünk meg 2Kor 3:18 verséből? Milyen gyakorlati módját találhatjuk annak, hogy ezt az elvet beépítsük életünkbe?

János leveleit szembetűnő kedvesség, szelídség, együttérzés hatja át. Mennyire más ez a János az evangéliumok Jánosához képest! Egészen figyelemreméltó dolognak kellett történnie ezzel az emberrel. Természetesen tudjuk, mi volt ez: Jézussal járt, mígnem ez az élmény életét és jellemét gyökeresen megváltoztatta.

Lapozzuk át János három apostoli levelét! Figyeljük meg, milyen jellem tárul elénk ezeken az oldalakon! Hogyan formálta át János életét Jézus? Vannak-e a mi életünknek is olyan vonásai, amelyek szintén ilyen átalakulásra szorulnak? Mit teszünk annak érdekében, hogy Isten beléphessen az életünkbe, és elvégezhesse e változtatásokat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: