János bizonyságtétele

Szemtanúként, mint aki sok időt töltött Jézus társaságában, Jánosnak sok mondanivalója volt. Sőt, több mint amennyit képes volt elmondani.

Mit akart közölni az apostol Jn 21:25 versében megfogalmazott kijelentésével? Milyen reményt meríthetünk ez igerészletből?

Jóllehet János nem mondhatott el mindent, a Szentlélek vezetése alatt az egyik legfontosabb igazságra tanított meg, arra, hogy Jézus Krisztus eljött emberi testben. Ez olyasvalami, amire soha semmilyen bölcselet, tudomány vagy logika nem vezethetett volna el. Isten Jánost használta fel ennek elmondására.

Evangéliuma első versében János az Igéről – a görög nyelvben: logosz – beszél. A zsidó olvasónak az Ige Isten világot teremtő Igéjét, valamint tanítását, a törvényt jelentette, ami eligazít abban, hogyan éljünk (lásd 5Móz 32:45-47). A görög olvasók számára a logosz-nak más jelentései voltak. A logosz volt az az életerő, ami a világegyetemet összetartotta. A falevél szimmetriáját, az évsza-kok összhangját, az égen a csillagokat – mindezt a logosz tartja egyensúlyban. A filozófusok, pl. Hérakleitosz, Plutarkhosz, Philón, Platón, csakúgy, mint a különböző sztoikus filozófusok, írtak a logosz-ról. János azonban mind a zsidó, mind a görög olvasók számára meghökkentő kijelentést tesz: ez a bizonyos logosz egy SZEMÉLY. A logosz testté lett, és adott helyen, adott időben belépett emberi történelmünkbe, éspedig azzal a különleges céllal, hogy elhozza az üdvösséget az emberi nem számára.

Olvassuk el Jn 1:1-3, 14 verseit! Mit jelentenek ezek az igék? Írjuk le saját szavainkkal, hogyan értjük az Úr kinyilatkoztatását!

Teremtőnk, Jézus belépett emberi világunkba és emberré lett. Ez önmagában is lenyűgöző. De toldjuk meg ezt még egy érvvel: eljövetelének az is célja volt, hogy meghaljon a bűneinkért. Ezzel Isten jelleméről olyan kinyilatkoztatást kapunk, amit ha megértünk, hálával, hittel és alázatos engedelmességgel fogunk térdre borulni az Úr előtt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: