Hogyan érhetünk el nagy tömegeket?

Milyen két alapvető tényt rögzít Mt 4:25 és Lk 6:17 arról, hogyan viszonyultak az emberek Jézus szolgálatához? E pontok mire mutatnak Krisztus szolgálatának hatékonyságával kapcsolatban?

Akkoriban nem létezett tömegközlekedés. Senki nem válthatott jegyet repülőgépre, nem ülhetett autóba, de még kerékpárra sem pattanhatott fel, hogy elinduljon oda, ahol személyesen is láthatja Jézust. Korunk lehetőségeivel ellentétben, a közlekedés akkor kínosan lassú és végtelenül bizonytalan tudott lenni. Mindazonáltal ez nem tántorította el a „nagy sokaság"-ot attól, hogy elinduljanak, és saját fülükkel hallják Jézus tanítását.

A következő igerészek alapján milyen személyes indítékok késztethették azokat, akik Jézust hallgatni mentek ki: Mk 5:25-29; Jn 6:15; 12:9?

Különféle érzések hajtották a Jézust követő tömeggé összeverődött embereket. Némelyek azt hallották, hogy a rabbi az élet igéit szólja, mégpedig hatalommal, ők meg éheztek a lelki eledelre. Mások a testi gyógyulást keresték nála, akár maguk, akár családtagjaik vagy barátaik számára. Megint mások saját szemükkel akartak meggyőződni arról, hogy Jézus-e az a megígért személy, aki megszabadítja őket a római uralom alól. De voltak olyanok is, akiket a puszta kíváncsiság vonzott oda. Egy alkalommal olyan hatalmas tömeg tolongott körülötte, hogy csónakba kellett szállnia, és bizonyos távolságból kellett tanítania a köréje gyűlt sokaságot (lásd Mt 13:2). Olyan nagy lett a sokadalom, hogy a farizeusok ezt a megjegyzést fűzték a látottakhoz: „Ímé, mind e világ őutána megy" (Jn 12:19).

Foglaljuk össze néhány mondatban, hogy bennünket mi késztet Jézus követésére! Hozzuk el a válaszunkat a közös szombati tanulmányozásra!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: