Ne féljetek tőlük!

Jézusnak a tanítványokhoz intézett tanácsai közül számos vonatkozott arra, miként kezeljék azokat a problémákat, amelyekkel találkozni fognak. A hirdetett üzenet, jóllehet szeretetről és jobb életről szól, egyes helyeken mégis ellenállásba ütközik. Sőt, Jézus szavai szerint, üldözésre is fel kell készülniük.

Olvassuk el Mt 10:22 és Zsid 10:35-36 verseit! Mi a központi üzenet mindkét igerészletben?

Jézusnak az állhatatosságra vonatkozó utalása az üldözések hátterén nyer értelmet. Pál apostol így ír: „…tudván, hogy a háborúság békességes tűrést nemz, a békességes tűrés pedig próbatételt, a próbatétel pedig reménységet" (Róm 5:3-4). Hasonlóképpen ír Jakab is: „Tudván, hogy a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez" (Jak 1:3).

A nehéz idők mennyiben teszik próbára hitünket? Hogyan erősíthetjük meg lelki életünket, hogy viszontagságos időkben is megálljunk a hitben?

Jézus azt mondta tanítványainak, hogy ne féljenek a rájuk váró nehéz körülményektől. Kormányzók és királyok elé fogják állítani őket, hogy előttük tegyenek bizonyságot. „De mikor átadnak titeket, ne aggodalmaskodjatok, mi módon vagy mit szóljatok" – hangzik az intelem (Mt 10:19). A Mester ígéretet tett arra, hogy övéi által Isten fog majd szólni, Ő juttatja eszükbe a szavakat, amelyeket el kell mondaniuk.

Az apostolok cselekedetei számtalan olyan eseményt beszél el, amelyek bekövetkeztére Jézus jó előre figyelmeztetett. Pétert, Pált és még sok más keresztényt gyakorta hurcoltak hatóságok elé, hogy adjanak számot tetteikről. Ilyenkor bátran szóltak hitükről. Jézus Isten gondviseléséről biztosította a tanítványokat: „Néktek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak. Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél drágábbak vagytok" (Mt 10:30-31).

Mit ígért Jézus Mt 10:38-39 verseiben? Mit nem ígért meg? Milyen vigasztalást tudunk meríteni ezekből az igékből?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: