Ki volt Jézus? – 2.

Mi tette Jézust egyedülállóvá az emberi történelemben? Egy biztos: nem egy erős kampánystáb. Az neki nem volt. Nem is a vagyona. Gazdagsággal sem bírt, legalábbis olyannal nem, amit a világ annak tekint. Nem tett szert politikai hatalomra sem. Épp ellenkezőleg: lényegében mindenféle politikai erőtől távol tartotta magát.

Jézusnak természetesen volt hatalma, ám ez önzéstől mentes hatalom volt. Betegeket gyógyított, széttört életeket rakott össze, és a kegyeskedő képmutatókat elnémította. Egy ízben így szólt tanítványaihoz: „Tudjátok, hogy azok, akik a pogányok között fejedelmeknek tartatnak, uralkodnak felettük, és az ő nagyjaik hatalmaskodnak rajtuk. De nem így lesz közöttetek; hanem, aki nagy akar lenni közöttetek, az legyen a ti szolgátok; és aki közületek első akar lenni, mindenkinek szolgája legyen" (Mk 10:42-44). Mit mondjunk? Nem igazán azoknak való jelmondat ez, akik mindenen átgázolva törtetnek a hatalomért!

Mely kifejezések nyilatkoztatják ki számunkra Jn 1:1-14 verseiben Jézusnak az egész emberi történelemben megmutatkozó különleges és egyedülálló voltát?

Valószínűleg olyan gyakran olvassuk el e jól ismert szavakat, hogy már-már megfeledkezünk arról, mennyire hihetetlen dolgokat mondanak el. Időzzünk el kicsit János szavainak mögöttes tartalmánál! E szavaknak reménységgel kellene eltölteni bennünket, kiváltképp szemben a modern tudomány tanításával, amely mindnyájunkat egy hatalmas kozmikus véletlen melléktermékeinek vél: vak erők munkájának, amely, merő véletlenségből, létrehozta az emberiséget. A tudomány tehát nem egy szerető Isten – aki „testté lett, és lakozék miközöttünk" (Jn 1:14) – teremtményeinek, hanem pusztán kémiai anyagok bonyolult halmazának tekint, amely történetesen épp e bolygó felszínén állt össze. Így, miképpen létrejöttünknek nem lett volna sem értelme, sem célja, nem lenne jelentése, célja életünknek, halálunknak sem. Éles ellentétben áll ez azzal a reménységgel, amiben Jézus által részesülünk!

Mi az, ami kiváltképpen bátorító János evangéliuma 1. fejezetének e soraiban? Beszéljünk ezekről a gondolatokról szombaton a közös tanulmányozás idején!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: