TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Kiáltó szó a pusztában" c. fejezet, 71. old.

„Isten jelölte ki Keresztelő János lakhelyéül a pusztát, hogy ott menedéket találjon a papok és a rabbik befolyása elől, és fel tudjon készülni különleges küldetésére. De elszigetelt, szigorú életét a nép nem tekintette példaképnek. János maga sem utasította hallgatóit, hogy hagyjanak fel korábbi tevékenységükkel. Azt parancsolta, hogy Isten iránti hűségükkel tegyenek tanúbizonyságot bűnbánatukról ott, ahol Ő elhívta őket" (i. m. 118. old.).

„Jánoséhoz hasonló munka végzendő el korunkban, a Krisztus második eljövetelét megelőző időszakban. Isten olyan férfiakat kíván, akik felkészítenek egy népet arra, hogy megálljon az Úr nagy napján. A Krisztus nyilvános fellépését megelőző üzenet így szólt: 'Térjetek meg, vámszedők és bűnösök; térjetek meg, farizeusok és sadduceusok; elközelített a mennyek országa!' Olyan nép vagyunk, amely hisz Krisztus hamarosan bekövetkező visszajövetelében, azért ezt az üzenetet hozzuk: 'Készülj Istened elé!' (Ám 4:12)" (Ellen G. White: Gospel Workers. 55. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen veszélyek rejlenek a hagyományok követésében? Segíthet-e valamilyen úton-módon a hagyomány lelki életünk fenntartásában? Ha igen, hogyan? Beszélgessünk az osztályban a kultúránkban meglévő hagyományokról! Melyek vihetnek előbbre, és melyek hátráltathatnak a hitben (merthogy épp az ellentétét képviselik a hit üzenetének)?

2. Illés, Keresztelő János és Isten végidei népe mondanivalója tömören így fogalmazható meg: „Készülj Istened elé!". Milyen napi feladatokra bontható le ez az üzenet, amit az Istent kereső emberek könynyen megérthetnek? Hogyan válhat ez a komoly mondat örömteli reménységgé bennünk?

ÖSSZEFOGLALÁS: Keresztelő János azt a nemes hivatást kapta Istentől, hogy Jézusnak készítsen utat. Küldetése sok tekintetben párhuzamba állítható Istennek a végidőben élő népére bízott küldetésével: hirdetni Illés üzenetét, miszerint mindnyájunknak készülnünk kell Urunk elé.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: