Illés „lelkével és erejével"

A Zakariásnak megjelent angyal Malakiás jövendölésére tett utalást, majd azt egyenesen Jánosra vonatkoztatta (Lk 1:17). Ezt még Jézus is megerősítette: „És ha akarjátok, fogadjátok el, ő Illés, aki eljövendő volt" (Mt 11:14, új prot. ford.; vö. 17:11-13).

Illés még az Ószövetség nagy prófétái közül is kimagaslik. Ő szólította fel Aháb királyt és Izráel népét, akik a bálványimádás és a hitehagyás útjára léptek, hogy térjenek vissza Istenhez, és változtassák meg életüket. A Kármel-hegyi próba, ahol Isten nevében lépett fel a pogány prófétákkal szemben, az egész Biblia egyik legjelentősebb, döntésre késztető eseménye.

Az „illési üzenet" lényege egyetlen mondat, amely mély jelentőséggel bír a hetednapi adventisták számára. Ellen G. White párhuzamba állítja egymással Illés, Keresztelő János és Isten végidőben élő népe feladatait. Az „illési üzenet"-et nemes egyszerűséggel ezzel az igével foglalja össze: „Készülj Istened elé!" (Ellen G. White magyarázatai, SDA Bible Commentary. 4. köt. 1184. old.).

Illés Arra hívatott el, hogy megreformálja Izráelt, felszólítva a népet, hogy engedelmeskedjen Isten törvényének. Aháb király felé az ítélet üzenetét, Izráel felé a megtérés lehetőségét hirdette.

Keresztelő János Megtérést prédikált, miközben feltárta a mennyek országának alapelveit. Az ítélet üzenetét hirdette a vallási vezetők és a nép felé. Embereket készített fel Jézus elsõ eljövetelére.

Isten végidei népe Ösvények megújítói, akik a hit általi megigazulást prédikálják, az embereket Isten imádására, bűnbánatra és az Isten parancsolatai iránti engedelmességre szólítják fel. Üzenetük: „Eljött az ő ítéletének órája” (Jel 14:7). Embereket készítenek fel Jézus második eljövetelére.

János apostol három angyalról írt, akiknek különleges üzenetet kell hirdetniük az idők végén a világnak. Ezek az üzenetek magukban foglalnak egy felhívást Isten imádására ( „mert eljött az ő ítéletének órája") és a Jézus iránti hűségre. Az evangéliumnak központi szerepe van ebben a figyelmeztető üzenetben. Ellen G. White így írt erről: „Többen írtak nekem, akik afelől tudakozódtak, hogy vajon a hit általi megigazulás üzenete a harmadik angyal üzenete-e. Azt feleltem: 'Ez teljes valójában a harmadik angyal üzenete'" (Ellen G. White cikke, Review and Herald, 1890. április 1.).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: