Élet és üdvösség Krisztus által – 2.

Pál apostol teljesen egyértelművé teszi írásaiban, hogy az üdvösség ingyenes. Ajándék, amit nem vásárolhatunk meg és nem érdemelhetünk ki (lásd Róm 5:15; 6:23; Ef 2:8). Ám az üdvösség nem szabadít fel arra, hogy ugyanúgy viseljük magunkat, mint amikor még nem ismertük Jézust. Kegyelmére adott válaszképpen olyan életet kell élnünk, amilyet Jézus vár tőlünk.

Pál Timóteushoz írott sorait idézzük: „…kövessed az igazságot, az istenfélelmet, a hitet, a szeretetet, a békességes tűrést, a szelídséget" (1Tim 6:11). Nem azért tesszük azt, ami helyes, hogy Jézus üdvözítsen bennünket, hanem azért, mivel üdvösséget kaptunk. Pál ezért írja: „Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre" (Ef 2:10). Nem azért engedelmeskedünk Istennek, hogy majd szeressen, elfogadjon és átadja a mennybe szóló belépőjegyet. Amint elfogadjuk Jézus ajándékát, az üdvösséget, Isten teljesen és feltétel nélkül elfogad. Azért engedelmeskedünk Istennek, mert az Ő mindent legyőző szeretete jó cselekedetekre vezet. Azért engedelmeskedünk neki, mert erre késztet szeretete (lásd 2Kor 5:14).

Milyen érveket sorol fel Péter 2Pt 1:3-8 verseiben az istenfélő élet követése mellett? Mit tudnánk még ezekhez hozzátenni?

1Thessz 4:13-ban Pál így fogalmazott: „Nem akarom…, hogy tudatlanságban legyetek…" afelől, mi történik az emberekkel, amikor meghalnak. Miért annyira fontos tisztában lenni a halál utáni életről szóló igazsággal?

Pál kulcstémái kapcsolódnak egymáshoz. Önfeláldozása és feltámadása révén Jézus legyőzte a halált. Egyszer pedig majd visszajön, hogy hűséges gyermekeinek elhozza az örök élet ajándékát a feltámadáskor (lásd 13-18 vers). Jézus követői bizonyságát adták iránta táplált szeretetüknek, mégpedig azzal, ahogy éltek (lásd Ef 4:20-32).

A keresztény hitnek melyik reménysége jelenti a legtöbbet számunkra? Arra gondoljunk, amiben valamennyi ígéret közül a legnagyobb reménységet találjuk! Miért épp erre esett a választásunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: