Más részről…

Ahogy a tegnapi tanulmányban láttuk, Jézus eljövetelének valóban van egy félelmet keltő vonatkozása. A megtért keresztény számára azonban mindig ragyogó a kép, hiszen az Eljövendő nemcsak a királyunk, hanem barátunk is. Maga Jézus bátorít: boldogan várjuk Őt, függetlenül attól, hogy milyen előjelek mutatnak jövetelére. „Mikor pedig ezek kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket; mert elközelget a ti váltságtok" (Lk 21:28). Nem lehajtott fejet, csüggedt vállakat kell elképzelnünk! Jézus azt szeretné, ha követői reménnyel tele, derűlátóan, sugárzó arccal tekintenének e sorsfordító nap elé, az égre nézve, boldogan várnák Jézus visszajövetelének dicsőséges óráját.

Jn 14:1-3 ApCsel 1:11 Fil 3:20-21 1Thessz 4:13-18 Jel 7:9-10, 13–17

Olvassuk el az alábbi igehelyeket, és figyeljük meg, hogyan erősítik az örömteli várakozás gondolatát!

Tanulságos megfigyelni, hogy Jézus az öntelt vallási vezetőkhöz szólva (vagy amikor kegyelmének visszautasítóira gondol), eljövetelének fenségességét, királyi méltóságát, az ítéletet hangsúlyozza. Amikor azonban követői kerülnek a középpontba, vigasztaló, biztató, örömteli gondolatokra tér rá. Miután Mt 24:30-ban elmondta, miként sírnak majd a nemzetek eljövetelekor, hirtelen hangnemet vált, ahogy népére terelődik a szó. Arról beszélt, hogy angyalok gyűjtik össze és viszik el országába az övéit minden nemzetből. Jn 14:1-3-ban pedig eljövetelének ígéretével akarta követői nyugtalanságát lecsendesíteni, megtépázott idegeiket megnyugtatni, reménységüket megerősíteni.

Máté evangéliumának 24. fejezete különösen fontos rész Jézus visszajövetele szempontjából. Jézus számos pontot kihangsúlyozott, többek között az alábbiakat:

Milyen lelki változásokra törekednénk, ha meg lennénk győződve róla, hogy Jézus egy hónapon belül visszajön? Miután jól meggondoltuk a választ, tegyük fel a kérdést: Miért is várjunk ezekkel a változtatásokkal? Lehet, hogy nehezebb változtatni, mint gondolnánk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: