Mi mindent változtat meg Jézus főpapi szolgálata? – 2

Ha főpapunkként megismerjük és elfogadjuk Jézust, nagylelkűség, türelem és más olyan jellemvonások alakulnak ki bennünk, amelyeket Ő tanúsít irántunk. Irgalmassá és megbocsátóvá tesz, amint Ő is irgalmaz és kegyelmez nekünk. Erkölcsileg nemesebbé válunk, és örökké hálával gondolunk értünk vállalt, felmérhetetlenül nagy áldozatára. Az eltérő hitbeli meggyőződést valló keresztényekkel kapcsolatba kerülő adventisták viszont elmondhatják, hogy mások is éppen olyan irgalmasok, könyörületesek, türelmesek, nagylelkűek, kedvesek, erkölcsileg nemesek. Lényegében tehát mit változtat rajtunk „a szentélyszolgálat üzenete"?

Ha nincs különbség, akkor valószínűleg a hűségünkkel és odaadásunkkal lehet gond. A zsidókhoz írt levél írója éppen a szentély témájával akarta a hitben való kitartásra buzdítani írásának olvasóit.

Milyen gyakorlati üzenetet rejt Zsid 10:19-25 szakasza, ami hatással lehet életmódunkra és másokhoz való viszonyulásunkra?

A zsidókhoz írt levél arra szólít, hogy „járuljunk… a kegyelem királyi székéhez" (Zsid 4:16). Sokféle vonatkozása van ennek az igének, az egyik azonban éppen a most feltett kérdésre válaszol. Jézus utat nyitott, amelyen át a mennyei szentélyben megközelíthetjük Istent. Követni Jézust hit által a szentélybe nemcsak azt jelenti, hogy csodálatos kegyelme megtisztítja lelkünket, emellett még jobban értékeljük változhatatlan törvényét is (lásd Zsid 8:10). Ez az átalakulás kimondhatatlanul fontos a jó és a rossz közötti nagy küzdelem összefüggésében. Ez magyarázza meg, mit jelent a szentély tana. Hit által, teljes bizodalommal lépünk a szent helyre, ahol Jézus szolgál. Ott pedig érdemtelenségünk ellenére belekapaszkodhatunk Jézusba, akinek változhatatlan ígéretét a szövetség ládája jelképezi, magának az élő Istennek a trónja, aminek igazság és kegyelem az alapja. Ilyen horgonnyal biztosítva nem sodródunk el olyan irányba, amin járva a törvényt másképp kezdenénk értelmezni, és emiatt elhagynánk Isten szent szombatját; vagy az élet eredetének evolúciós elképzelését fogadnánk el, ami valójában a világegyetem trónjáról akarja letaszítani az élő Istent. A szentély tana így válik a lázadás elleni védelemmé, elkülönítve Isten hűséges maradék népét a szembeszegülő világban.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: