Mi mindent változtat meg Jézus főpapi szolgálata? – 1

Milyen ígéretet találunk Zsid 4:16 versében? Mire int? Milyen reménységet kínál? Hogyan tudjuk az életünkre alkalmazni az itt olvasottakat?

Vajon akik megváltóként és főpapként ismerik Jézust, élveznek lelki előnyt azokkal szemben, akik csak megváltóként ismerik? Két tanulmányban is foglalkozunk ezzel a kérdéssel, de talán kezdjük azzal, hogy megnézzük, mit mond erről általánosságban A zsidókhoz írt levél 9. fejezete!

Többféle oldalról is vizsgálhatjuk ezt a fejezetet. Megközelíthetjük szigorúan szövegmagyarázati és nyelvészeti szempontból, meghatározva a szavak és kifejezések jelentését, hogy tisztán elméleti, tudományos módon fejtsük meg a bibliaszövegek értelmét. Egy másik, hasonlóan hiteles módszer azonban alapjában véve ezt elkerüli. Nem hagyva figyelmen kívül az első megközelítés eredményeit, egyszerűen elolvassuk a fejezetet, és megfigyeljük a mondanivalóját. Így a következőt találjuk az alapvető kérdéssel kapcsolatban:

1. Mindaz, ami az első szövetség idején (az ószövetségi szentélyszolgálatok során) történt, csak átmeneti jellegű volt. Az áldozatok és a szertartások önmagukban nem hozhattak létre belső változást az emberben, hanem előremutattak valamire, ami sokkal fontosabb volt.

2. Ez a fontosabb esemény megtörtént. Krisztus eljött. Ő az igazi főpap (Zsid 9:11). Ő „nem bakok és tulkok vére által, hanem az ő tulajdon vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve" (12. vers).

3. A régi istentiszteleti rendszer áldozatai csak külső eredményeket hoztak (13. vers), belső, lényegi változásokat nem. Krisztus vére azonban szívünk legmélyéig hatol. Az apostol ezt írja: „megtisztítja a ti lelkiismereteteket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljatok az élő Istennek" (14. vers).

4. Krisztus először vérét ontotta, most pedig Isten színe előtt, főpapunkként szolgál (24–28. versek).

Olvassuk el A zsidókhoz írt levél 9. fejezetét! Milyen fontos üzenete van számunkra? Milyen ígéreteket tartalmaz, amelyeket különösen bátorítónak találunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: