A feltámadás története – 1 (Máté 27:62-66)

Több eseményről is elmondhatjuk, hogy a kereszténység szempontjából döntő fontosságú. Ide tartozik Jézus testet öltése, kereszthalála és második eljövetele. Bizonyos értelemben azonban a feltámadás mindegyiket felülmúlja, még az előző héten tanulmányozott kereszt jelentőségét is. Enélkül ugyanis semmi más nem számítana. Valójában, amikor Jézus haláláról beszélünk, magától értetődően a feltámadására is gondolunk, még ha kifejezetten nem is említjük meg. Ez a keresztény hit központi tanítása.

A világvallások közül csak a judaizmus és a kereszténység foglalja hitvallásába a feltámadást, központi szerepet azonban csak a kereszténység körében tulaj-donítanak neki. Csak a kereszténység épült arra a meggyőződésre, hogy valóban feltámadt a halálból hitünk központi alakja. Mind a négy evangélium foglalkozik e rendkívüli eseménnyel, méghozzá olyan nyíltsággal, ami igazán hihetővé teszi az elbeszélteket.

Mt 27:50-53 Mt 27:54-56 Mt 27:57-61 (vö. Mk 15:42-47) Mt 27:62-66

Mivel támasztják alá a feltámadás történetének hitelességét az alábbi igeszakaszok?

Az itt leírt események mind a nyilvánosság előtt zajlottak. Máté evangéliuma megírásának idején (Kr. u. 70 előtt) a szemtanúk még éltek, és megerősíthették vagy cáfolhatták volna e beszámolókat. A vallási vezetők sem hagyták volna szó nélkül a következő állításokat és kijelentéseket, ha hamisak lettek volna: a templom kárpitjának kettéhasadása „felülről az aljáig" (valószínűleg az aznap szolgálatot teljesítőknek látniuk kellett); a földrengés is mindenütt érezhető volt azon a területen; halottak támadtak fel és megjelentek sokaknak a városban (ugyan mi okból agyalt volna ki az író egy ilyen részletet?!); a római százados és társai bizonyságtétele; a sír lepecsételése; a különleges őrség felállítása és még sorolhatnánk. Ezek egyértelmű események voltak, bárminemű ellenvetés vagy bizonygatás nélkül.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: