A világegyetem biztonsága

Mit mondanak el a következő versek az ember állapotáról, Jézus halálának szükségességéről? Róm 3:10, 23; 1Kor 2:2; 15:3; Gal 6:14

A görögök és más ókori népek úgy vélték, hogy erkölcsi értelemben az emberiség alapvetően jó. Hitük szerint, ha a megfelelő lehetőségek adottak, a természetből fakadóan bennünk rejlő jóság kiteljesedik, virul. Ezzel az alapfelfogással komolyan meg kell a kereszténységnek küzdeni, hiszen hitünk az emberiség egyetemes bűnösségének gondolatából indul ki, és abból, hogy kétségbeejtő szükségünk van a külső beavatkozásra. Ezért mondta Pál: „Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje" (1Kor 1:18). Ez a csendes erő – mondta Pál – végül győzedelmeskedni fog: „a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére" (Fil 2:10-11).

„Krisztus halálának jelentőségét szentek és angyalok fogják látni. A bűnössé lett ember nem találhatna otthonra Isten Paradicsomában máskülönben, csak úgy, hogy a Bárány megöletett a világ megalapítása óta… Az angyalok Krisztusnak adnak tisztességet és dicsőséget, hiszen még ők sem lennének biztonságban másként, csak Isten Fiának szenvedésére való tekintettel. A mennyei angyalokat is a kereszt ereje védi a hitehagyástól. A kereszt nélkül nem lennének nagyobb biztonságban, mint Sátán bukása előtt voltak. Az angyalok tökéletessége a mennyben szenvedett csorbát, az emberek tökéletességén pedig az Édenben, a mennyei boldogság kertjében esett folt. Isten Bárányára nézzen mindenki, aki mennyen és földön biztonságra vágyik! Az Isten igazságát és szeretetét egyaránt bemutató megváltási terv örök védelmet biztosít az Istentől való elfordulás ellen az el nem bukott világoknak éppúgy, mint a Bárány vére által megváltottaknak" (Ellen G. White magyarázatai, SDA Bible Commentary. 5. köt. 1132. old.).

Még a mennyei angyalokat is Jézus kereszthalála védi meg attól, hogy tévútra térjenek! Egészen megdöbbentő gondolat! Ha ekkora a kereszt jelentősége az el nem bukott lények számára – akiknek pedig nem is a kereszt szerzett megváltást –, mennyivel fontosabb nekünk, a kereszt által megváltottaknak!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: