Jézus halála árán – 2

Az előző részben két hasonlatot vizsgáltunk meg a sok közül, amelyekkel az Újszövetség írói azt fejezték ki, mi lett Krisztus halálának az eredménye. A következőkben két újabb képpel foglalkozunk.

3. Az engesztelés (vagy bűnhődés, jóvátétel) fogalma (görögül: hilasterion). Zsid 2:17 versében Krisztus küldetésére vonatkozik ez a szó: Krisztus eljött, hogy „engesztelést szerezzen a nép bűneiért". Az engesztelés szó hallatán az jut eszünkbe, hogy valakit ki kell békíteni, le kell csillapítani. A régi hiedelem szerint, ha egy istenség haragra gerjedt, az embereknek valamilyen békítő gesztussal (hilasterion) ki kellett őt engesztelni, hogy újból elégedett és vidám (hilaros) legyen. A kutatók azonban újra és újra megállapították, hogy az Újszövetség íróinál a klasszikus görög nyelvből és máshonnan kölcsönzött kifejezések egészen új tartalommal és jelentéssel bírnak.

Számos teológus egyetért abban, hogy jobb fordítás volna a „bűnhődés", a „jóvátétel". Ezt úgy értik, hogy Jézus halála árán Isten „jóváteszi", „elfedezi", „eltörli" bűneinket. Az Újszövetség íróitól teljesen idegen a gondolat, hogy az embereknek kellene kiengesztelni Istent. Mind azt hangsúlyozták, hogy Jézus halála mentette meg az egész emberiséget Isten bűn miatt gyúlt, jogos haragjának fenyegetésétől. Jézus lett a jóvátételünk (hilasterion), aki Isten haragja elől eltakar (Zsid 9:5).

4. A megbékélés, kibékítés (katallage) fogalma.

Mi a következő szakaszok közös mondanivalója? Róm 5:10-11; 2Kor 5:18-21; Ef 2:16; Kol 1:20-22

Istentől és Isten akaratától való elfordulás a bűn, ami elidegenít Istentől. A bűnös állapot vége pedig halál.

A megbékélés az Isten és köztünk helyreálló összhangra, az ismét egészségessé váló kapcsolatra utal. Van még itt egy igen fontos szempont, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk: Isten a kezdeményező (Róm 5:8-11)! „Isten volt az, aki Krisztusban megbékéltette magával a világot" (2Kor 5:19). Az igaz Isten szemében az egész világot kárhozatra ítélte a bűn, a kereszt révén azonban ügyünk egészen más elbírálás alá esik, tehát mindenki bízhat az örök életben, aki hit által fordul Jézushoz.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: