Izráel népe (Máté 23:37)

Hogyan mutatkozik meg Jézus jelleme a fenti versben? Mit árul el ez a szakasz Isten népe iránti szeretetéről? Hol a határa a szeretet erejének? Mielőtt azonban bárkire is ujjal kezdenénk mutogatni, tegyük fel magunknak a kérdést: hogyan alkalmazhatók e szavak rám nézve?

Ha Istennek az emberekéhez hasonlóak az érzelmei, akkor négyezer éven át Izráellel való kapcsolata nem is állhatott másból, mint a bánat és a csalódás szakadatlan sorából. Igen, voltak boldog pillanatok is, olyan időszakok, amikor örömét lelte népében az Úr, de ez csak igen ritkán fordult elő, és aránylag rövid ideig tartott. Majd elképesztő türelmének végére érve Isten 490 évnyi próbaidőt adott nekik (Dn 9:24), ami a Messiás eljöveteléig tartott. Jézus volt a megígért Messiás. Egész életében az egyszerre szigorú, mégis gyengéd szeretetet, együttérzést láttuk.

Mt 23:25-35 verseiben hogyan mutatkozik meg Jézus szeretetének kemény volta?

Azt látjuk itt, hogy Isten türelme lassan a végére ér. De bármilyen súlyos támadás éri is, és bármilyen hosszú ideig tart is ez a támadás, Jézus keménységének külső rétegén mégis áttör gyengédsége. Nem ejtette volna ki e szavakat a száján, ha nem reméli, hogy hallgatói közül némelyek végül mégis belátják tévedésüket.

Olvassuk el ApCsel 6:7 versét! Figyeljük meg, még kik „követték a hitet"? Lehet, hogy néhányan azok között voltak, akiket Jézus korábban megfeddett? Mire figyelmeztet ez azzal kapcsolatban, hogy ne hamarkodjuk el az ítélkezést, kárhoztatást?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: