A családról (János 19:25-27)

Az 1990-es években egy fiatal nő csatlakozott David Koresh tragikus véget szenvedett csoportjához. A Texas állambeli Wacoban lévő telepükön volt akkor is, amikor az édesanyja meghalt Kanadában. A nő el akart menni a temetésre, de a vallási vezető lebeszélte. Nem szükséges efféle evilági dolgokra fecsérelnie időt és pénzt – érvelt Koresh –, ennél sokkal fontosabb tennivalók akadnak a táborban. Így hát a lány nem is ment el…

Olvassuk el Jézus következő mondásait: Mt 10:34-37; 12:46-50; Lk 9:59-62; 12:49-53; 14:26! Mit válaszolnánk arra, hogy az ilyen bibliaszövegek még csak erősítik a Koresh-féle fanatikus vallási vezetők szélsőséges nézeteit, akik a családi kötelékek és a hűség ellen szólnak?

„A családi kapcsolatok átértékelése, ha valaki éket ver a földi és a mennyei közé – ez lesz Lukács evangéliumának fő témája… Az olyan kijelentések mellett, hogy Isten Igéjének megtartói tekinthetők igazán rokonoknak (8:19-21; 11:27-28)…, Lukács szerint Jézus megdöbbentő feltételt szab a tanítványoknak: gyűlöljék meg anyjukat és apjukat; hagyják, hogy halott apjuk temesse el magát (Lk 9:57-62; 14:26)" (F. Scott Spencer: What Did Jesus Do? Harrisburg, Pa., 2003, Trinity Press International. 35. old.).

Jézus kijelentései túlságosan keménynek hathatnak mai füllel hallgatva, az biztos. Azonban akkor is keménynek tartjuk szavait, ha igazán megértjük? Amikor például Jézus azt mondta: „Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat", a tanítvány-jelölt apja biztosan meghalt már? Esetleg az illető csak arra gondolt: 'Majd az apám halála után követlek, amikor már én rendelkezem a vagyonnal!'? Vagy hogyan értelmezzük Jézus kijelentését Lk 14:26 versében, miszerint nem lehet a tanítványa az, aki „meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is"? Ahogy már a tegnapi részben érintettük, a Máté evangéliumában lévő párhuzamos szöveg rávilágít, mire is gondolt itt Jézus. Ott azokról beszélt a Megváltó, akik jobban szeretik apjukat, anyjukat, feleségüket stb., mint Őt (lásd Mt 10:37). „A Bibliában a gyűlölni kifejezés gyakran egyszerűen úgy értelmezhető…, hogy kevésbé szeretni" (SDA Bible Commentary. 5. köt. 811. old.).

Jézus itt azt a gondolatot akarta megértetni hallgatóival, hogy mennyire fontos Istent állítani az első helyre!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: