A megbocsátásról (Máté 18:21-22)

Amint egy korábbi tanulmányunkban is megjegyeztük, Jézust nevezhetjük a megtestesült megbocsátásnak. A témához visszatérve, ebben a tanulmányban megbirkózunk azzal a kérdéssel, hogy a megbocsátással kapcsolatos kijelentések (mint pl. az imént olvasott rész) valóban olyan egyszerűek-e, mint amilyennek néha feltüntetjük.

Gondolkodjunk Mt 18:21-22 verseiről! Milyen sértésekre, bántalmakra utalt itt Jézus? Hogyan vonatkoztathatók szavai pl. a családon belüli, esetleg többször ismétlődő erőszakra? Olyan égbekiáltó gonoszságok esetén is igyekeznünk kell követni Jézus szavait, mint amikor pl. megölnek egy várandós édesanyát, felnyitják a méhét, hogy kivegyék a gyermekét (ahogy történt ez a Kansas állambeli Melvernben, 2004 decemberében)? Lehetséges, hogy Jézus átlagembereknek beszélt a gyakorta előforduló, általános sérelmekről, hibákról és fájdalmakról, így parancsa nem vonatkozik a sokkal bonyolultabb, kegyetlenebb bűntényekre? Ki mit gondol erről?

A sajtóban csak X-ként emlegették a lányt, aki tolószékben jelent meg a chicagói bíróság előtt. A 13 éves gyermek feje és szeme mozdulataival válaszolt a kérdésekre, így tanúskodott a támadásról, ami „1997-ben történt, és aminek következtében súlyosan megrokkant. Ő volt a harmadik tanú a 29 éves Patrick Sykes perében, akit azzal vádoltak, hogy a kislányt a támadás során megerőszakolta, megverte, majd rovarirtót öntött le a torkán" (Mike Robinson, Associated Press. Washington Post, 2001. március 24. 22. old.).

Vajon Jézus azt kéri az irtózatos bűntények áldozataitól, hogy ne csak az első támadást bocsássák meg, de a hetediket is? Azt is mondaná, hogy Isten sosem bocsát meg azoknak, akik úgy érzik, képtelenek feloldozást adni a szörnyűségeket elkövető, emberi testbe bújt démonoknak? Nem arról van itt szó, hogy nem kellene megbocsátanunk. Inkább az itt a kérdés, hogy nem alkalmazzuk-e rosszul Urunk kegyelemből fakadó tanácsát akkor, ha ráerőltetjük az előbb említett hátborzongató, megdöbbentő tettekre is.

Az iménti kérdést fontolgatva ne feledkezzünk meg Jézusnak a kereszten elhangzott szavairól: „Atyám! bocsásd meg nékik; mert nem tudják mit cselekesznek" (Lk 23:34). Ha Jézus kérte Istent, hogy bocsásson meg azoknak, akik keresztre feszítették, akkor mit tegyünk mi?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: