Új kor hajnala

Keresztelő János a börtönből küldött üzenetben kérdezte Jézust: „Te vagy-é az, aki eljövendő, vagy mást várjunk?" (Mt 11:3). Az evangéliumok olvasói számára meglepő és váratlan ez a kérdés. Hiszen nem János jelentette ki olyan határozottan Jézusról a Jordán folyónál, hogy Ő a Messiás (Jn 1:29-36)? És vajon miért éppen azután tesz fel ilyen kérdést, hogy „meghallotta a fogságban a Krisztus cselekedeteit" (Mt 11:2)? Tanulmányunk szempontjából azonban inkább Jézus válasza fontos: „Menjetek el és jelentsétek Jánosnak, amiket hallotok és láttok: A vakok látnak, és a sánták járnak; a poklosok megtisztulnak, és a siketek hallanak; a halottak föltámadnak, és a szegényeknek evangélium hirdettetik" (4-5. vers).

Jézus szavainak az a rejtett üzenete, hogy szolgálata egy új nap hajnalát jelezte, tehát valóban eljött a Messiás. Jézus gondolatai hátterében bizonyára Ézsaiás könyvének messiási próféciái álltak.

Hogyan utalnak Ézs 29:18-19; 35:5-6; 61:1-3 versei Jézus szolgálatára? Vajon János és a többi tanítvány miért csak olyan lassan jött erre rá?

Máté leírásából világosan kidomborodik az a gondolat, hogy Jézus szolgálata próféciák beteljesedését és a messiási kor hajnalát jelenti. Az evangélista tehát tágabb, messiási távlatba helyezte Jézus tevékenységét: „Hogy beteljesedjék, amit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Ő vette el a mi erőtlenségünket, és ő hordozta a mi betegségünket" (Mt 8:17; idézet Ézs 53:4-ből). Ugyanez a gondolat jelenik meg ott is, ahol Máté összefoglalja Jézus szolgálatának teljességét: „És körüljárja vala Jézus a városokat mind, és a falvakat, tanítván azoknak zsinagógáiban, és hirdetvén az Isten országának evangéliumát, és gyógyítván mindenféle betegséget és mindenféle erőtelenséget a nép között. Mikor pedig látta vala a sokaságot, könyörületességre indula rajtok, mert el voltak gyötörve és szétszórva, mint a pásztor nélkül való juhok" (Mt 9:35-36; vö. Mt 4:23-25).

Visszatekintve azon tűnődünk, miért csak olyan nehezen értette meg János és a többi tanítvány, hogy ki is volt valójában Jézus. Persze utólag mindig könnyű bölcsnek lenni! De mi a helyzet velünk? Előfordulhat, hogy mi is éppen olyan értetlenül megyünk el nyilvánvaló igazságok mellett? Ami pedig még ennél is fontosabb: hogyan változtathatunk ezen?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: