Látszólagos ellentmondások

A Jézus istenségére és Atyjával való egyenlőségére vonatkozó legvilágosabb kijelentések mellett azért vannak magyarázatot igénylő bibliaszövegek. Erre példa éppen az egész Biblia egyik legkedvesebb és egyben legismertebb verse: Jn 3:16 – „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta…". Ami a problémát jelenti: hogyan állíthatja ez az ige, hogy Jézus „valakitől született", ha egyszer örökkévaló? Valaki nemzette volna, mint a többi embert?

Az „egyszülött" szó görög megfelelője, a monogenes kilencszer fordul elő az Újszövetségben, ötször Jézusra utalva, és mind az öt János írásaiban olvasható (Jn 1:14, 18; 3:16, 18; 1Jn 4:9). Nagyon fontos, hogy mind az öt utalás annak a szerzőnek az írásaiban szerepel, aki már evangéliuma elején hangsúlyozta Jézus Krisztus Isten-voltát! Sőt, éppen ezzel kezdte: „Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige" (Jn 1:1). Roppant különös volna e zsidó írótól, ha isteni címet tulajdonítana annak, akit valójában teremtett lénynek tart!

Lk 7:11-15 Lk 8:41-42 Lk 9:38

Az alábbi szakaszokban a monogenes nem Jézusra, hanem másra vonatkozik. A görög nyelvben járatlanok megpróbálhatják a magyar fordításból kitalálni, hol szerepelhet ez a szó! Mit jelent vajon?

A naini ifjúról írja a Biblia, hogy „egyetlen fiú" („egyetlen egy fiát az anyjának"). Nem a születésről van itt szó. A kifejezés inkább arra utal, hogy a fiú egy szem, egyetlen és egyedüli volt. Ugyanez vonatkozik Jairus lányára, aki apja „egyetlen leánya" volt, monogenes, akiből nem volt több, az egyetlen gyermek, tehát ebben az értelemben egyedi. Lk 9:38 versében is ugyanez a lényeg.

A teológusok azt a nézetet részesítik előnyben, hogy nyelvi szempontból vizsgálva a monogenes nem a születésre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedüliségre, az egyediségre. Mennyiben járul hozzá ez a gondolat is, hogy jobban felmérjük Jézus értünk hozott keresztáldozatának óriási jelentőségét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: