TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2002, Advent Kiadó. „Avagy nem József fia-é ez?" című fejezet, 188–194. old.

„Kicsoda ez a Jézus? – kérdezték. Ő, aki a Messiás dicsőségét igényelte, egy ács fia volt, s együtt dolgozott műhelyében atyjával, Józseffel. Látták Őt görnyedve menni hegyre föl, völgybe le, ismerték testvéreit… Látták, hogyan serdül gyermekből ifjúvá, ifjúból férfivá. Bár élete szeplőtlen volt, mégsem hitték, hogy Ő a Megígért" (i. m. 189. old.). „Nem akarták belátni, hogy Ő, aki szegénységből, alacsony sorból származik, más lehet, mint közönséges ember" (i. m. 191. old.).

„Ha valaki, pusztán csak egy ember, olyan dolgokat állít, mint Jézus, az nem lehetne kiemelkedő erkölcsi tanító. Vagy háborodott… vagy maga a pokolbéli ördög lett volna. Választanunk kell. Vagy elfogadjuk, hogy ez az ember volt az Isten Fia, mint ahogy ma is az, vagy őrültnek, esetleg még annál is rosszabbnak kell tartanunk. Vagy bolondnak mondjuk, leköpjük és megöljük mint egy gonosz lelket; vagy leborulunk lábához, és Urunknak, Istenünknek nevezzük. De ne hozakodjunk elő azzal a támogatónak tűnő, de teljességgel értelmetlen gondolattal, hogy Jézus csupán nagyszerű erkölcsi tanító volt! Ezt a választási lehetőséget nem hagyta meg nekünk, nem is állt szándékában" (C. S. Lewis: Mere Christianity. New York, 1960, McMillan-Collier. 56. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Miért könnyebb Messiásnak elfogadnunk Jézust kétezer év távlatából, mint a kortársainak volt? Bizonyos szempontból pedig miért nehezebb?

2. A Jézussal kapcsolatos fenntartások valószínűleg az idők végéig nem oszlanak el. Számunkra mi jelenti Jézus valóságának és megmentő kegyelmének legdöntőbb bizonyítékát? Hogyan tudunk erről meggyőző módon beszélni?

3. E héten megfigyeltük, hogyan használták fel a felvilágosodás korának tudományos, észérveken nyugvó gondolkodását a hit elleni fegyverként. Milyen más izmusok, filozófiák vagy világnézetek terjedtek el környezetünkben, amelyek szintén a hit ellen hatnak? A legfontosabb kérdés pedig: hogyan léphetünk fel e hatásokkal szemben?

4. A csoportban ismét tekintsük át 1Kor 1:18-27 szakaszát! Milyen, mindannyiunk számára fontos üzenetet közölt itt Pál apostol?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: