Nem Keresztelő János (Máté 16:14)

A Názáret falujának lakói által feltett kérdés (Mt 13:54-55) újra és újra, többféle formában felbukkant Jézus szolgálata során, míg az emberek Palesztina különböző vidékein találkoztak vele. Ezért, amikor úgy hat hónappal élete nagy válságát megelőzően tanítványaival Cézárea Filippi tartományában járt, úgy érezte, fel kell tennie nekik az akkoriban sokakat foglalkoztató kérdést: „Engemet, embernek Fiát, kinek mondanak az emberek?" (Mt 16:13).

Olvassuk el a tanítványok válaszát Mt 16:14-ben! Ezek szerint mennyire ismerték a kor teológiai kérdéseit? Vajon miért épp ekkor akarta Jézus felvetni ezt a témát?

Az emberek Jézusról alkotott véleményének összefoglalása betekintést enged abba, mennyire eltérő módon látták a különböző személyek és csoportok saját környezetükben a Mester szolgálatát. Hogy is gondolhatták egyesek Keresztelő Jánosnak, holott kortársak voltak?

Jézus szolgálatának mely területe emlékeztetett Keresztelő Jánoséra? A válaszadásban segítséget jelenthetnek a következő igehelyek: Mt 3:1-3; 4:12-13, 17; 14:1-2; Mk 1:1-5.

Ma persze nehezen tudjuk megérteni, hogy lehetett összetéveszteni Jézust Keresztelő Jánossal. Ám tekintettel arra, hogy az I. században még nem létezett tömegtájékoztatás, viszont gyorsan terjedtek a másoktól hallott hírek, pletykák, könnyen adódhattak félreértések. Ráadásul János és Jézus szolgálatában felfedezhetők hasonlóságok, ahogy a fenti igék is mutatják. Azokban viszont, akik találkoztak Jánossal, biztosan nem volt szemernyi kétség sem (Mt 3:11-12; Mk 1:6-8).

Könnyű mások hibáira mutatva csodálkozni azon, hogy tehették meg ezt vagy azt. Mit tanulhatunk ezekből, ami segítségünkre lehet, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: