Kiközösítés és lenézés

Jézus földi szolgálata és tanítása idején Izráel társadalmi szerkezete erősen rétegekre szabdalt volt. Szigorú vonalakat húztak férfiak és nők, vallásos vezetők és egyszerű emberek, gazdagok és nincstelenek, valamint a farizeusok és a köznép között. A nő helye otthon volt, és természetesen ott is csak bizonyos helyiségekben tartózkodhatott.

Milyen üzenetet hordoz Lk 16:19-31 a társadalmi különbségek kapcsán? Mit árul el ez a példázat arról, hogyan tekint az Úr a gazdagok gondolkodásmódjára és cselekedeteire?

Olvassuk el Lk 18:9-14 verseit, és válaszoljunk az előbb feltett kérdésekre, ezúttal abból a szempontból, milyennek látta Jézus a vallási vezetők jellemét és tetteit!

Jézus nem értett egyet e társadalmi rendszerrel, nem is támogatta, mert tisztában volt az abból fakadó rengeteg problémával. Ehelyett nyíltan közösséget vállalt a társadalom kirekesztettjeivel, tanította, pártfogolta, segítette őket. Az evangéliumokban utána olvashatunk, milyen emberekkel és emberekért dolgozott Jézus. Szeretett volna a felső osztály szívéhez is elérni. De ezzel egy időben a pogányok számára is hirdette az Igét, a rossz hírű nőknek, a leprásoknak, vakoknak, szegényeknek és mindenféle kirekesztett, kiközösített embereknek: mindenkinek a szükséglete szerint nyújtott segítséget.

Jézus azért jött a világba, hogy minden egyes ember bűnéért meghaljon. Ha erre gondolunk, ebből már természetes módon következik az is, hogy mindenkinek szolgálni, segíteni igyekezett ittléte alatt, akivel csak találkozott.

Hogyan viszonyulunk mi a társadalom kivetettjeihez? Mi a gyülekezetünk hozzáállása ehhez a témához? Hogyan tehetünk különbséget az őszinte törődés és a megszokott közhelyek hangoztatása között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: